Sokolar u Senti

Soko je najbrža ptica na svetu. Naučnici su napravili eksperiment merenja brzine kojom ova ptica ponire kada juri plen. Pri uglu od 30 stepeni soko se kretao brzinom od 270 kilometara na sat, a pri uglu od 45 stepeni neverovatnih 350 kilometara na sat. Neki naučnici su ubeđeni da soko leti i brže od 400 kilometara na sat.

Ova ptica je predstavlja simbol viteštva, snage, brzine i spretnosti. Zbog svojih izvanrednih letačkih sposobnosti soko je od davnina korišćen kao (sokolarska) ptica. Ne zna se tačno kada i gde je sokolarstvo nastalo, ali prve pisane tragove nalazimo u Kini još oko 2000 god. p.n.e. Od tada sokolarstvo se sreće u svim civilzacijama do danas, a kao dokaz tome  nalazimo mnoge tragove. Vitez na konju sa psom i sokolom, jedna je od uobičajenih predstava iz prošlih vremena.

Jedan od najvećih sokolara starog veka je bio i Džingis Kan koga je u lovu po nekim podacima pratilo oko 1000 sokolara sa 10000 sokolova. Kao sokolar spominje se i Marko Kraljević, čiji su lovovi sa sokolom opisani u nekoliko narodnih pesama, a isto tako veliki sokolar je bio i despot Stefan Lazarević koji je, kako je istorija zabeležila, umro prilikom jednog lova sa sokolovima.  

Tokom srednjeg veka je bilo tačno određeno ko je mogao sa kojom pticom da lovi. Tako da su na primer obični seljaci mogli loviti sa jastrebom, plemići sa sokolom a samo kraljevi i carevi sa orlovima.

Danas, u modernom sokolarstvu, se ne lovi radi hrane već radi lepote lova i uživanja u letu ptice. Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić zabeležile su ovu Kojekuda priču u Senti, sa sokolarom Tiborom Buzom koji je svoju pticu držao na ruci dok nam je govorio o ovoj divnoj veštini.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво