Ples "crvenih đavola"

Prva liga Srbije se i u nekoliko prethodnih sezona odlikovala dobrim fudbalom, tako je i u novoj, koja je počela pre tri sedmice. Među onima koje ljubitelji ovog sporta ubrajaju u red favorita za plasman u elitnu diviziju, svakako je kragujevački Radnički 1923 /na naslovnoj strani/, koga s klupe vodi Aleksandar Linta. Posle 15-godišnjeg igračkog staža na Islandu, odlučio je da se vrati u Srbiju i okuša u trenerskim vodama. Obavljao je funkciju pomoćnog trenera u Voždovcu i Vojvodini, kao i u ljubljanskoj Olimpiji, gde je nakon smene Ilije Stolice preuzeo rukovođenje prvim timom. Bio je u stručnom štabu i FK Irtiš iz Kazahstana, a sa `crvenim đavolima` sa Lepenice želi na javi da odsanja san, da ekipu Radničkog 1923 vrati gde joj je odavno mesto, u Ling Long Super ligu Srbije. Danas razgovaramo s direktorom Kragujevčana Nikolom Fržovićem, mladim ali već iskusnim sportskim radnikom, budući da je već obavljao ulogu generalnog sekretara kluba malog fudbala Ekonomac. Pričaćemo o odigranim mečevima s novajlijama iz Pančeva iz Leskovca, najaviti i utakmicu s još jednim starim-novim članom ove divizije, Slogom iz Kraljeva, koja se igra u ponedeljak na stadionu `Čika Dača`.

Kad smo već kod Kragujevca i Radničkog, snažno je ovih dana ođeknula vest o pojačanju rukometašica, dres novog superligaša obukla je Milijana Stošić, reprezentativka Srbije. Pivotmen u ekipi, Milijana ima sjajnu perspektivu, tek joj je 19 godina, ali se očekuje da - u tandemu s Bjelakovom- predstavlja udarni tandem ekipe u elitnoj diviziji. Stošićeva je počela da trenira rukomet sa 11 godina u Milenijumu, koji je tada bio apsolutni hit, potom je igrala za Voždovac, Radnički s Crvenog krsta,, Junior, prošle sezone i za francuski Brest, u kome je pokazala svoje igračke kvalitete. Idealna prilika da se upoznamo sa pojačanjem kluba koji s velikim ambicijama ulazi u novo društvo.  

Februara prošle godine predstavili smo ekipu košarkaškog kluba Pobednik, koji je akcenat u radu stavio na proizvodnju bisera ovog sporta, nekih novih klinaca koji će puniti dvorane, kao i njihove opšte i zdravstvene kulture. Ova sportska družina ima generacije kadeta, pionira, mlađih pionira i početnika. U želji da vidimo kako im `ide posao`, pronašli smo ih na divnom, zelenom Zlatiboru, u hladu četinara, gde šezdesetak mališana puni baterije za novu sezonu, u raznim starosnim kategorijama. Njihov rad nadgledaju doktorka  Aleksandra Milutinović i treneri Dejan Šuković, Dejan Jevtović, Dragan Šuković, Petar Dimitrijević I Marko Žigić. Devojčice i dečaci govoriće za naš program o toku priprema i svojim ambicijama, dok će nam jedan od trenera, Dragan Šuković, ispričati na čemu se posebno radi s mladim naraštajima i kako ih očuvati da jednog dana zaista postanu poznata imena u ovom atraktivnom sportu.

Za fudbalere TSC-a iz Bačke Topole već dugo ne može da se kaže da su samo prijatno iznenađenje, već klub koji je svojim radom, infrastrukturom, ulaganjima, ali i ofanzivnom, efikasnom, igrom lepom za oko, pokazao da je jedan sasvim ozbiljan sportski kolektiv. Iz dana u dan stižu priznanja za sve što su pokazali na sportskom polju i van njega. Pre neki dan su , prvi put u istoriji kluba, izašli na međunarodnu scenu i u Moldaviji savladali domaćina, ekipu Petrokuba, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Sutra tim koga s klupe predvodi Zoltan Sabo ima novi ispit, ono što je izvesno- igrači TSC-a neće se štedeti, sigurno će pružiti više nego snažan otpor lideru na tabeli Crvenoj zvezdi na stadionu `Rajko Mitić`, u jednom od dva derbija Ling Long Super lige. Sabolč Palađi, generalni direktor kluba, inače nekadašnji fudbalski internacionalac, naš je sagovornik u ovom izdanju porodičnog magazina Radio Beograda 1.

 

Đoković, Džon Izner i Vasek Pospisil podneli su ostavke na funkcije koje su do sada vršili u Asocijaciji igrača ATP. Njih trojica imaju nameru da osnuju sopstvenu asocijaciju igrača, prenosi "Njujork tajms". Ono što je mnogo važnije za nas-Novak večeras od 19 časova igra finale Sinsinati mastersa, rival s druge strane mreže biće mu Miloš Raonić. Nadamo se da je njegova ekipa uspela bar malo da ublaži nesnosne bolove koje prvi reket sveta ima već nekoliko dana, pa je tokom dva meča u SAD tražio i dobio lekarsku pomoć. Kako god, uz najlepše želje, nadamo se peharu i novoj radosti iz Srbije, a posle toga sledi novi teniski festival, US Open. Novakove igre u Americi za naš program komentariše teniski ekspert, dugogodišnji selektor naše reprezentacije Radmilo Armenulić.  

Proradila su, lagano, pozorišta i bioskopi, uskoro će biti sporta i u zatvorenim dvoranama, snimaju se filmovi, pa su najzad proradili i tonski studiji, u kojima se `krčkaju` budući hitovi domaće muzičke scene. U prošloj emisiji emitovali smo nekoliko noviteta, evo i danas jednog. Specifičnim muzičkim izrazom, estetikom i zvučnom i vizuelnom, Ana Stanić osvojila je srca solidnog broja poklonika, koji je pomno prate i raduju se svakom njenom novom izdanju. Ovoga puta stiže nam njen novi singl pod nazivom `Moje`, nema sumnje da će navijači nekadašnje solistkinje `Mobi Dika` biti zadovoljni. Već davno je izgradila prepoznatljiv zvuk, bez ustupaka komercijalnim efektima, prvi put ćemo čuti danas njenu novu pesmu i Anine planove za period koji dolazi, u slučaju da nas konačno poštedi zloslutni virus.  

Pričamo, pored sporta, i o brojnim dešavanjima iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. O izložbi Jiškina Šiljana u umetničkom zdanju u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, zatim o četvrtom međunarodnom bijenalu grafike u Domu kulture u Čačku, o Modernoj muzičkoj radionici čiji polaznici će u septembru moći besplatno da pohađaju časove. U Zrenjaninu- večeras je koncert `Istanbul Trija`, najavljuju izložbu `Pravoslavlje`, u Kulturnom centru.  Registrujemo i 65. saziv umetnika u koloniji Ečka. `Ovog leta idem na more`- naziv je izložbe likovnog umetnika Stojana Milanova, nazvane po nekadšnjem hitu grupe `Gordi`. Trinaesti festival dokumentarnog filma `Beldoks` održava se od 3.do 10. septembra u glavnom gradu. Počeo je i književni festival `Krokodil`, u Vršcu se obeležava 100 godina od rođenja Federika Felinija, u Salonu kod Porte, a `Exit Life Stream` na programu je od 3. do 6. septembra u Novom Sadu. Radio Beograd je medijski pokrovitelj tradicionalne biciklističke `Trke kroz Srbiju`, koju ćemo pratiti na našim programima od 31. avgusta do 3. septembra. Očekuje se učešće oko 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja. Kao i prošle godine, prva stanica je Jahorina, odakle kreću dvotočkaši i povezuju turističku regiju, koja ima ogroman potencijal na globalnom nivou.


Sastav `I Plej` većeras će se, posle razumljive pauze, večeras koncertno predstaviti publici u bašti zemunskog kluba `Fest`. U galeriji `Singidunum` u toku je izložba Nikole Zamurovića, a u Maloj sali galerije Narodnog muzeja u Vranju izkožba mozaika Petra Vujoševića. Prošle subote premijerno je izvedena prva onlajn opera za decu `Čarobna frula`, o njoj nam priča koreograf Aleksandar Ilić. U umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` prekjuče je otvorena izložba turskog umetnika Saita Topraka. U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu posetioci mogu da vide izložbu fotoreportera Anđelka Vasiljevića, pod nazivom `Portreti sa intervjua- Od lica do lica`, slike su prethodno objavljivane u dnevnom listu `Politika`. Čućemo i pisca Vladimira Pištala, u povodu prestižne nagrade `Meša Selimović`, zatim Vladimira Čeha, autora izložbe `Rat i humor 1914-1918`u Zrenjaninu, kao i Dušana Jovića, glumca Narodnog pozorišta u Somboru, vezano za novu sezonu. Startuju i u Domu omladine Beograda, sinoć je održan prvi koncert ispred  `Zidića` , ostale aktivnosti najavljuje Milica Ševarlić. U Studentskom kulturnom centru u toku je, i potrajaće do 11. septembra, izložba Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu, čija je autorka Senka Vlahović.  

U Ling long Super ligi Srbije danas se igra pet utakmica, a u Prvoj ligi- tri. Pričaćemo o njima, ali i učinku naših ekipa na međunarodnoj sceni. Za razliku od TSC-a, koji odavno nije iznenađenje, Zvezda i Partizan nisu blistali, daleko od toga, ali su ipak obezbedili plasman u narednu rundu evropskih kupova, što je dobro i za njih i za srpski fudbal. Pričaćemo i o Novaku Đokoviću i njegovom povratku na teren, turnirima na američkom tlu, o odbojci i drugim sportovima koji su aktuelni ovog vikenda. Sve to, dabome, začinjeno starim dobrim hitovima, ali i novitetima sa domaćih i svetskih top-lista. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda, Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво