In memoriam: Marko Popović (1944-2020)

Povodom odlaska jednog od naših najboljih poznavalaca srednjovekovnih gradova i tvrđava, večeras ćemo slušati emisiju „Kod dva bela goluba“ iz 2014. godine u kojoj je gost bio arheolog Marko Popović.

Marko Popović rodio se u Užicu, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta diplomirao, magistrirao i doktorirao na temu „ Nastanak i razvoj fortifikacije Beogradske tvrđave".

Proučavanje srpskih srednjovekovnih gradova i razvoja vojne arhitekture u zemljama vizantijskog sveta predstavljale su predmet interesovanja i instraživanja naučnog saradnika Arheološkog instituta. Rukovodio je istraživanjima tvrđava u Smederevu, Rasu i Užicu kao i arheološkim iskopavanjima na više lokaliteta među kojima su i Braničevo, Studenica i Novo Brdo. Autor je preko 200 naučnih studija i monografije „Beogradska tvrđava" u kojoj je dat kompletan prikaz istorije ove tvrđave od antičkih vremena do XX veka. 

O najzanimljivijim i najznačajnijim trenucima iz istorije Beogradske tvrđave, o njenom nastanku i opstajanju kroz vekove, arheolog Marko Popović govorio je 2014. godine i za emisiju „Kod dva bela goluba" .

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво