Brnabić: Nisam za odlaganje početka školske godine

Poslednjih nedelja beleži se trend pada broja obolelih od virusa korona, i u Srbiji nema nijednog novog žarišta, izjavila je za RTS zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Ona je upozorila da ne sme biti opuštanja i istakla da se prati učestalost obolevanja osoba koje se vraćaju sa letovanja i da će, ako bude doneta odluka o karantinu posle povratka iz određene zemlje, javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Posle višemesečne pauze ponovo su dozvoljene posete u domovima za stare. Moraju biti unapred dogovorene, organizovane svaki dan od 10 do 18 časova u dvorištu ustanove, dva puta nedeljno, i mogu trajati najduže 15 minuta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije za pomeranje početka školske godine. Ona je navela da uputstvo o nastavi nije moglo da bude dato ranije, jer niko nije mogao da predvidi razvoj epidemiološke situacije. Brnabićeva naglašava kako je važno da deca krenu u školu, naročito najmlađi. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, uoči nove runde ekspertskih razgovora Beograda i Prištine. Prethodno se s Lajčakom sastao i šef delegacije Prištine Skender Hiseni, a potom će tri strane nastaviti razgovore o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim pitanjima. Brisel je fokusiran na postizanje sveobuhvatnogpravnoobavezujućeg sporazuma, koji će biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore između Beograda i Prištine, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, saopštila je Narodna banka. EM EM EF navodi da je Srbija na pandemiju odgovorila odmah, velikim paketom dobro osmišljenih fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama u bankarskom sektoru. Takođe se konstatuje da je očuvana niska inflacija i stabilan kurs. Prema projekciji EM EM EF-a, stopa realnog rasta BE DE PE-a Srbije biće na nivou od minus 3 odsto u ovoj godini.

Građani Kenoše, u američkoj državi Viskonsin, protestovali su se treći dan zaredom zbog ranjavanja 29-godišnjeg Afroamerikanca Džejkoba Blejka tokom policijske intervencije. Guverner Viskonsina Toni Evers proglasio je vanredno stanje u gradu i poslao Nacionalnu gardu, a američki predsednik Donald Tramp odobrio je angažovanje federalnih snaga kao pomoć lokalnoj policiji i Nacionalnoj gardi. Blejk je operisan i nalazi se u bolnici. Njegova porodica je saopštila da je paralizovan i da se bori za život. Zbog ranjavanja Blejka, košarkaši EN BI EJ lige bojkotuju takmičenje.Mečevi na teniskom Sinsinati mastersu u Njujorku, planirani za danas, neće se odigrati u znak protesta zbog rasne nejednakosti i društvene nepravde u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštili su organizatori. Turnir će biti nastavljen sutra. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenaad Selaković i Tina Amić.

Producent Bojana Tufegdžić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво