Koliko će korona uticati na natalitet?

Do početka školske godine ostala je još jedna sedmica. Škole su dobile preporuke i direktive Ministarstva prosvete. Koliko uspevaju da ih prilagode svojim uslovima? Da li su spremne za početak nove, veoma specifične nastavne godine? Sagovornik: direktor osnovne škole „Nikola Tesla“ Stanislav Stevuljević.

Svake školske godine, manji je broj đaka prvaka. Prema statističkim podacima, godišnje izgubimo grad od približno 35.000 stanovnika, prosek dece je ispod dvoje po bračnom paru. Koliko će neizvesnost zbog korona virusa dovesti do odlaganja rađanja i možemo li po okončanju epidemije, očekivati novu bejbi bum generaciju? Kako da zaustavimo negativan prirodni priraštaj? Analizira demograf Vladimir Nikitović.

Prvobitne strahove, brige, strepnje, pa i stres, izazvane pandemijom, zamenila je nova normalnost, koja, takođe, nosi  određene psihološke neprijatnosti. Kako ih se osloboditi i na koji način se opustiti uz pomoć fraktalnog crtanja? Šta nam govore naši crteži, boje i oblici koje povlačimo olovkom? Pitanja su za art terapeuta Ivanu Vukajlović.

U Udruženju za kulturu i umetnost „Adligat" osnovan je Legat Nataše i Ljubiše Ršumovića. U njemu su se našle knjige iz Ršumove biblioteke, pisaće mašine kojima je decenijama ispisivao najlepše stihove za decu, bokserske rukavice, karate pojasevi. Šta još, otkriva Viktor Lazić, pokretač ideje o osnivanju tog legata.

Proleće i dane vanrednog stanja, Kruševljani su iskoristili, prikupljajući igračke i prisečajući se igara svog detinjstva. Tako je nastala jedinstvena izložba „Više od igre - Dečje igre nekad i sad", čiji su glavni eksponati klikeri, praćke, Barbike, hula-hop, rolšue, žmurke, šuge, između dve vatre. Izložba će biti otvorena ove sedmice u Kući Simića kruševačkog Narodnog muzeja. O njoj, autorka Zorana Drašković-Kovačević.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво