Dačić: EU je na odmoru, revidiranje pravila na granicama možda krajem avgusta

Spisak država iz kojih se u Srbiju ulazi sa PSR testom za sada broji 4 zemlje, ali uskoro bi mogao biti revidiran, kaže za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Razmatraće se situacija u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Albaniji i Egiptu. Za sada se uz test ulazi iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije. Ta mera ne važi za naše građane koji se vraćaju u zemlju. Uz negativan PSR test ili pozitivan Eliza test na antitela, granica Crne Gore otvorena je za građane Srbije, ali su i noćas putnici vraćani sa prelaza Gostun zbog neispravnog serološkog testa. Tiodorović ukazuje da su uslovi za ulazak u Crnu Goru bili objavljeni na vreme.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je za RTS da je Crna Gora mogla i ranije da otvori granice, ali da se svaka zemlja, pri donošenju odluke, vodi i političkim i medicinskim razlozima. Kada je reč o Grčkoj i Bugarskoj, Dačić ne očekuje otvaranje granica pre kraja avgusta.

Dačić je rekao i da Beograd na predstojećem sastanku sa delegacijom Prištine u Vašingtonu neće dozvoliti neprijatna iznenađenja ni manipulacije. U vezi sa navodima da bi predlog Evropske unije o sporazumu mogao da bude u formi ultimatuma, istakao je da neće biti nikakvog ultimatutima, jer se zna da ga Beograd ne bi prihvatio.

Radovi na putu u blizini manastira Visoki Dečani zaustavljeni su do ponedeljka. Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj kaže da je to učinjeno na zahtev premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija, dok prištinski mediji prenose da je Kfor zaustavio radove. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su događaji oko manastira Visoki Dečani jedan vid pritiska pred nastavak dijaloga u Briselu i Vašingtonu.

U prvom polufinalu fudbalske Lige Evrope igraće Sevilja i Mančester Junajted. Utakmica u Kelnu počinje u 21 sat. Prenos je na Prvom programu naše televizije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Tina Amić i Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво