Opasne materije tu oko nas

Nedavna eksplozija opasnih materija u Bejrutu odnela je više od 150 ljudskih života. Tragedija u kojoj je povređeno oko 6000 osoba i uništeno 300 000 domova nametnula je pitanje koliko se poštuju zakonske norme prilikom skladištenja i prevoza opasnih materija. Pravilno skladištenje opasnih materija je jedan od ključnih procesa u lancu snabdevanja.

Ukoliko poznajemo njihove osobine lako možemo i postaviti uslove skladištenja, pakovanja i time sprečiti nastanak akcidentne situacije. Praksa je pokazala da pravna lica koja imaju registrovano skladište često dolaze u situaciju da skladište opasne materije, ne poznavajući njihove osobine, i time dovode u potencijalnu opasnost imovinu, zaposlene i životnu sredinu. Koji se propisi odnose na uslove skladištenja? U Srbiji nedostaje jedinstven propis koji bi definisao uslove skladištenja opasnih materija. O svemu tome u našoj emisiji govori Žužana Šandor Milošević, direktorka Delta-Paka i stručni savetnik za hemikalije, savetnik za transport opasne robe, odgovorni projektant u oblasti tehnoloških operacija i zaštite od požara.

Akademija omladinskog preduzetništva (AOP) je projekat zasnovan na besplatnoj edukaciji mladih sa teritorije Republike Srbije, sa ciljem razvijanja preduzetničkog duha i ideja i promocije preduzetništva. Gost u studiju biće Aleksandar Jakovljević, programski direktor AOP.

O fotografiji će u našoj emisiji govoriti Darko Dozet, fotoreporter novosadskg lista "Dnevnik", novinske agencije Tanjug i Kompanije Novosti. Darko je sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, Rojters, Evropskom pres foto agencijom, Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini.

Autor je projekta „Koreni duše" posvećenog Kosovu i Metohiji, koautor projekta „Svedoci trajanja" koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji I autor foto monografije "Čuvari uspomena i svedoci istorije" posvećene kolegama fotoreporterima od Drugog svetskog rata do danas.

O fotografiji kao hobiju govoriće naš kolega Ivan Jovanović.

Iz Amerike će nam se i ovog puta javiti Aleksandar Žigić.

Urednik i voditelj: Dragana Živojnović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво