Počela gradnja kovid bolnice u Kruševcu

U Kruševcu u okviru vojnog kompleksa "Rasina" počinje gradnja kovid bolnice, kapaciteta 500 ležajeva, koja će biti izgrađena do 15-tog decembra. Kamen temeljac položili su predsednica Vlade Ana Brnabić, i ministri zdravlja i odbrane Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin. Premijerka je poručila da se bolnica gradi za eventualni drugi talas kovida 19 u Srbiji na jesen i zimu. Brnabićeva je dodala da će izgradnja koštati 1,72 milijarde dinara i da će objekat graditi Termomont, koji je gradio i bolnicu na Karaburmi.

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da predstoje nove rizične situacije, jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova. Ponovio je da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama. Kon je naveo da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15. dece.

Povodom optužbi iz Prištine da Vojska Srbije krši administrativnu liniju i da je nelegalno ušla u selo Karačevo, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da ilegalnih prelazaka nije bilo i da Vojska Srbije poštuje Vojno tehnički sporazum prema kome su predviđene jednovremene patrole sa pripadnicima KFOR-a. Naglasio je da je to još jedan pokušaj pritiska na Beograd.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ostvario je ubedljivu pobedu na izborima, jer je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 80,2 odsto glasova. Njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanuskaja dobila je podršku 9,9 odsto birača. Sinoć je u Minsku i drugim gradovima došlo do sukoba policije i demonstranata, nezadovoljnih rezultatima izbora. Jedna nevladina organizacija objavila je da je jedna osoba poginula, a 120 uhapšeno, prenosi Rojters. Beloruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu o masovnim protestima u Minsku i drugim delovima zemlje.

Danas je poslednji dan za poslodavce u Srbiji do kada bi trebalo da donesu plan primene mera za bezbedan i zdrav rad u vreme pandemije. Inspektori rada će od sutra kontrolisati firme, a predviđene kazne za one koji ne poštuju mere su od 800 hiljada do milion dinara.

Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita, još danas mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza. Ponuda može da se odbije elektronskim putem, putem redovne pošte, u poslovnim prostorijama banke ili telefonom.


Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво