Epidemiološka situacija se blago popravlja

Epidemiolozi ocenjuju da  izlazimo iz nepovoljne situacije, ali da su mere prevencije i dalje obavezne. Najviše zaraženih korona virusom i dalje je u Beogradu, a pacijenti su zbrinuti i u Štark areni, koja je sada najveća privremena bolnica. Kardiolog Predrag Bogdanović izjavio je za Er-Te-Es da se u Areni trenutno nalaze 32 pacijenta koji su u stabilnom stanju. Očekuje da taj objekat ostane u kovid sistemu, jer može da primi i pacijente sa težom kliničkom slikom.

U svetu je virusom korona inficirano 19 miliona ljudi, a preminulo je više od 711 hiljada. Najteža situacija je i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama. U Francuskoj je prijavljeno najviše zaraženih u poslednja 2 meseca, dok u Španiji ima najviše obolelih od juna, kada je počelo ublažavanje restriktivnih mera. Nemačka je prijavila više od 1000 novozaraženih, prvi put posle tri meseca. U Indiji su u poslednja 24 sata zabeležena rekordna 904 smrtna slučajaodposledica kovida 19. Australija zatvara državne granice kako bi se suzbilo širenje virusa.

U Novom Gradu održan je parastos za Srbe ubijene u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja i obeleženo 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine. Na "Mostu spasa" zapaljene su sveće i spušten je venac u reku Unu. U naselju Svodna kod Novog Grada, gde je hrvatska avijacija gađala izbegličku kolonu, služen je pomen i položeni su venci kod spomen krsta.

Komemoracija žrtvama Oluje održana je i u Uzdolju, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine opštine Biskupija. Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da će i narednih dana na širem području Knina i Dalmacije biti održavane komemoracije u znak sećanja na žrtve zločina i u cilju pomirenja Hrvata i Srba. Poručio je da zločine treba osuditi, a počinioce kazniti.

Spasioci u Bejrutu još tragaju za osobama koje su nestale posle niza eksplozija u lučkom delu libanske prestonice. Procenjuje se da je do sada nastradalo najmanje 135 osoba, a povređeno oko 5 hiljada. Bez krova nad glavom je ostalo oko 300 hiljada ljudi, a šteta se procenjuje od 3 do 5 milijardi dolara. Eksplozija je stvorila krater prečnika skoro 124 metra, pokazuje Si-En-En-ova analiza satelitskih snimaka.

U Hirošimi je obeležena je 75-togodišnjica prvog napada atomskom bombom na svetu, kada je ubijeno oko 140 hiljada ljudi. Prisustvovali su samo preživeli i njihove porodice, kao i premijer Japana Šinzo Abe. Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui pozvao je zemlje da odbace "sebični nacionalizam" i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.

Obeležava se Dan rudara, kojih u našoj zemlji ima oko 29 hiljada. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je čestitku svim rudarima na Kosmetu, rukovodstvu i zaposlenima u Kombinatu "Trepča", kao i rudarima u ostalim delovima Srbije, uz poruku da će država predano raditi da rudarima u južnoj pokrajini osigura bolje uslove rada, veće zarade i pristojan život. Zbog bogatih nalazišta ruda i minerala, najveće strane, ali i domaće rudarske kompanije zainteresovane su da investiraju u Srbiji.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Marica Serdar i Relja Trajković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво