25 godina od stradanja Srba u hrvatskoj akciji „Oluja"

Navršava se 25 godina od oružane akcije „Oluja", u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250 000 Srba, a skoro 2 000 ubijeno. Napadom na Knin, u zoru 4. avgusta 1995. godine, počeli su sistematski zločini prema srpskim civilima i njihovoj imovini. Za svega tri dana, Republika Srpska Krajina je nestala. Mnoge žrtve do danas nisu otkrivene niti identifikovane. Za zločine u Oluji u Hrvatskoj niko nije odgovarao.

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja", Srbija i Republika Srpska obeležiće večeras u Sremskoj Rači. Posle otkrivanja spomen ploče, na mostu kojim su kolone izbeglica 1995-te godine stizale u Srbiju, biće služen parastos i održan komemorativni skup. Prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Zbog epidemije korona virusa, neće biti okupljanja građana. Prenos obraćanja zvaničnika je na Prvom programu Radio Beograda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mesta da prime sve pacijente zaražene virusom korona, kojima je potrebno bolničko lečenje. Istakao je da nema potrebe za premeštanjem pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu. Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, Lončar je rekao da se smanjuje broj pregleda u kovid ambulantama, kao i pritisak na sve zdravstvene ustanove. Naveo je da se neće žuriti sa vraćanjem bolnica iz kovid režima rada u redovno stanje, kao i da se neće zatvarati kovid ambulante.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da postoje dva kandidata za novog predsednika vlade, i da je ona jedan od njih. Nije želela da otkrije ime drugog kandidata, ali je navela da je iz Srpske napredne stranke. Kada je reč o formiranju Vlade, Brnabićeva je za Televiziju Pink rekla da je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić bliži sastavljanju koalicije sa strankom Aleksandra Šapića nego sa ostalima, a da je ona na sednici Predsedništva glasala da naprednjaci sami formiraju vlast sa manjinama.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво