Slatka mala Marijana

Niko od nas ne zna koliko će potrajati ovo kovid-čudo, ali i bez tog podatka, oni trezveniji se ponašaju kao da će sutra normalno nastaviti sa svojim aktivnostima, tako i treba. Košarkašice novosadske Vojvodine već su spremile moćan tim za novu sezonu. Među pojačanjima je i naša današnja sagovornica Marijana Zukanović, 21-godišnja devojka iz Rume, koja je u `Vošu` došla iz dresa Crvene zvezde, za koju je igrala od početka profesionalne karijere. S njom u paketu, sa Malog Kalemegdana je stigla i godinu dana starija Milina Mišeljić, iz slovenačkog kluba Domžale prispela je mlada reprezentativka Srbije Katarina Jakoviljević. Iz Vrbasa je u SPENS stigla Anastasija Podunavac, iz kluba NS ŽKA mlada Lena Radulović. I kažu, to nije kraj, očekuju bar još dva pojačanja, u želji da budu bez premca na teritoriji Srbije, da haraju regionom, da ostave traga u Evropi. 

Srpski automobilista Miloš Pavlović ovog vikenda na stazi u Mizanu kreće u pohod ka novom trofeju, pošto će fabrički vozač Lamborginija nastupiti u 12. sezoni evropskog `Super Trofeo` šampionata, u kojem je 2014. godine osvojio titulu evropskog i svetskog šampiona. Pavlović će u sezoni 2020. godine nastupati kao vozač „Target rejsing" ekipe, sa kojom je 2002. godine postao šampion italijanske Formule 3, čime je obezbedio „superlicencu" za vožnju bolida Formule 1 kao prvi Sloven kojem je to pošlo za rukom, a i danas je jedini čovek sa ovih prostora sa tom titulom. Beograđanin će nastupati u najjačoj, PRO kategoriji vozača, a automobil će deliti sa talentovanim Meksikancem, 21-godišnjim Raulom Guzmanom. Prva trka na programu je večeras u 20.45, dok je druga sutra od 13.20. Čućemo ekskluzivnu izjavu koju je Pavlović, sa lica mesta, poslao emisiji `Vreme sporta i razonode.`

Zoran Predin, najveći slovenački kantautor prepoznatljivog glasa, muzičkog i poetskog izraza, obradovao je svoje poštovaoce novom knjigom `Glavom kroz zid`, u izdanju `Vulkan izdavaštva`. Ovo nije knjiga koja se čita u dahu. Ovo je knjiga koja se čita s uzdahom, jer njeni redovi imaju ukus slobode i miris prošlih vremena, pa ćete već posle nekoliko stranica poželeti da nijedna priča Zorana Predina nema kraj. Šarmer s pokrićem je za sve ove godine na muzičkoj sceni stekao mnogo onih koji poštuju njegovu pisanu reč, uključujući i one koje je na scenu doneo sa svojim večnim `Lačnim Francom`, sa Matijom Dedićem, sa Borom Čorbom i Arsenom, potpuno sam- kako mu se `ćejfne`, zato ga i vole što je svoj, nepredvidiv, `neosedlan`, poseban, `retka zverka`. Jedva čekamo da ga čujemo u ovom izdanju našeg porodičnog magazina.

Akim Komnenić ulazi u drugu sezonu kako trenira više nego stabilnog srpskog superligaša Dinamo iz Pančeva, koga je pre toga s uspehom s klupe vodio Ivan Petković. Teško breme, moralo se nastaviti s uspesima. Presudilo je srećom, prilično trenersko Akimovo iskustvo s klupe, skupljano strpljiivo i pedantno - u Partizanu je bio saradnik Nenadu Maksiću, potom Draganu Đukiću i Nikoli Maksimoviću u izraelskom Makabiju iz Tel Aviva, da bi pre dve sezone vodio prvoligaša Novi Beograd. U Pančevu je već prve sezone osvetlao obraz, hrabro vodio svoju ekipu, baš kao da je Borusija Dortmund, na čije dresove podsećaju crno-žute majice naših momaka. Zato je, bez sumnje, Komnenića lepo čuti u ovim trenucima, u iščekivanju nove sezone ili makar nadanja da će nam uskoro doći.

Navršilo se godinu dana kako je na Evropskom prvenstvu C divizije u košarci u kolicima, u Sofiji , reprezentacija Srbije osvojila srebrnu medalju, kao i plasman u B diviziju. Ne pamti se tolika strast, tolika želja da se svoja zemlja predstavi u pravom svetlu, da se brani njena čast, da se za nju i zbog nje pruži najviše tamo gde jedino treba- na sportskom polju. Biti bolji, jači, uspešniji...naši momci sve to jesu, predvođeni kapitenom Željkom Ćirkovićem. I, dok je još bilo `vruće`, kako se to kaže u narodu, osnovano je i prvenstvo države u ovom sportu, odigrano je sedam kola i onda...korona-pauza, nadamo se- ne preduga.  Momci su uzeli učešće i u dva dela serije `Žigosani u reketu`, a čitav taj put je, pored preko potrebnih košarkaških saveta, ispratio i  čovek koji predvosi Savez  košarkaša u kolicima, Vladimir Kuzmanović, o svemu tome pisao je u knjizi `U drugoj brzini`. 

Pod nazivom  „Sećanje na mural iz ulice Momčila Tešića",  u Užicu je oslikan novi mural posvećen slavnom, preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, u samom centru lepog grada podno Zlatibora. Podsetimo, samo dan nakon smrti glumca  Nebojše Glogovca 2018. godine, u ulici Momčila Tešića  osvanuo je mural sa likom ovog velikana srpskog glumišta. Na žalost, u medjuvremenu, preminuo je i autor ovog dela, umetnik Boban Lazić, da bi nedavno i sam mural bio oskrnavljen. Uz dopuštenje stanara na novoj adresi, oslikale su ga Tijana Lazić, sestra preminulog autora prethodnog murala i umetnica  Sara Obradović. Dirljivo, da dirljivije ne može biti. Tijana je dovršila misiju svoga brata, ima mnogo razloga da bude ponosna i mnogo tuge u sebi, da bi bilo šta mogla da priča. Zato će nam njena drugarica i koleginica Sara ispričati kako se sve ovo odvijalo i kako su stvar isterale do kraja, na radost vascelog poštenog sveta. 

 

Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" Sombor ne odustaje od svojih sadašnjih i budućih korisnika i čitalaca. Sa željom da se ovaj težak period, u kojem se svi nalazimo, što lakše prebrodi, somborski bibliotekari su, pored stalno dostupnih digitalnih zbirki, periodičnih naslova i elektronskih publikacija na sajtu biblioteke, svojim sugrađanima ponudili nove digitalne sadržaje. Bibliotekarke Dečjeg odeljenja biblioteke, takođe, za najmlađe čitaju priče, bajke i pesme, iz bogate online zbirke Srpske dečje biblioteke. Čućemo direktorku Nataša Turkić, koja aktivno učestvuje, sa svojim kolegama, u animaciji mališana. 

Kao i svake subote, registrujemo i dosta dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Na rafovima prodavnica od pre neki dan je novo, prošireno izdanje romana `Umetnost pobune`, zapravo priče o legendarnim `Roling Stonsima`. Glumcu Irafnu Mensuru ostalo je još nekoliko snimajućih dana u seriji `Kralj`, Zdravka Šotre, u kojoj igra Jovana Cvijića. Književnik i akademik Matija Bećković poklonio je Muzeju srpske književnosti rukopis čuvene `Vere Pavladoljske`, idealan povod za pričicu o ustanovi koja ima zaostavštinu više od stotinu velikih domaćih književnika i delovima arhiva i biblioteka još 400 pisaca. Pijanistkinja Dalida Grmuša objavila je svoj drugi autorski album instrumentalne muzike. Čućemo i Jelenu Buča iz ženskog novosadskog kvarteta `Frajle`, koji je osvojio jednu od nagrada na nedavno održanom 60. Splitskom festivalu. Osmi Festival mediteranskog filma počinje večeras u divnom Dučićevom Trebinju, tradicionalnom dodelom nagrada `Zlatni platan`, glumcima Voji Brajoviću i Ani Sofrenović, koja na tu temu priča za našu emisiju. 

I to nije sve- razgovaramo sa vaterpolistom Viktorom Rašovićem, selektorom ženske juniorske odbojkaške reprezentacije Srbije Milanom Gršićem, našim kolegom Nebojšom Petrovićem, koji je od skoro direktor medijskog sektora Fudbalskog saveza Srbije. Biće reči i o tragediji koja se dogodila juče, kada je na treningu preminuo košarkaš Crvene zvezde Majkl Odžo. Biće reči i o izložbli slika Radomira Damnjanovića Damnjana u prostoru galerije `Aleksandar Alek Đoković` u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu, zatim o izložbi slika niškog umetnika Vladana Ranđelovića u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, izložbi Tamare Dragan u `Galeriji 73` na Banovom brdu, izložbi slika Aleksandre Ane Mikarić u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`, izložbi fotografija `Italija kakvu još niste upoznali` u Centru za kulturu u Kladovu. Čućemo i reakcije na izbor Zrenjanina za evropski grad sporta u 2021. godini. Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijan Stojanića.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво