Kada je vreme za "digitalnu cuclu"?

Prizor beba koje sede u kolicima i u ručicama drže mobilni telefon ili tablet, netremice gledajući šarene slike koje im se smenjuju pred očima i slušajući muziku ili glasove koji dolaze iz tih uređaja - odavno nije novost. Štaviše, reklo bi se da je takav način zabavljanja male dece - o odraslijoj i da se ne govori - postao nešto potpuno uobičajeno, deo svakodnevice mnogih porodica. Zdravstveni radnici i psiholozi odavno upozoravaju da prerani kontakt mališabna sa digitalnim svetom nije dobar za njihov i psihički i fizički razvoj, posebno za razvoj motorike, ali roditelji kao da gube bitku, u tom smislu, u prebrzom i prezahtevnom svetu oko nas, pa se sada mir u kući sa detetom "kupuje" sadržajima na mobilnim aparatima. Najnoviji pokušaj davanja uputstava svima koji su u kontaktu sa mališanima da bi se našao balans između potreba razvoja dece i zahteva savremenog vremena biće na webinaru "Digitalna cucla" koji u sredu organizuje EU Info Point u Nišu, a to je samo jedan od pet sličnih događaja na internetu u njihovoj organizaciji koji nose zajednički naziv "Digitalni imunitet", a baviće se sazrevanjem mladih u digitalnom okruženju. Više detalja reći će nam Danijela Vučić, menadžerka Eu Info Point Niš, a i vama ćemo u "Pitanju jutra" ponuditi da prokomentarišete da li je dobro što su bebama i maloj deci mobilni telefoni i tableti postali prve igračke.

U Juratnjem programu, uz sve najnovije i najvažnije informacije, posebno o borbi sa virusom, predstavićemo i program „Snažno zeleno" - podrška neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica, koji realizuje organizacija Mladi istraživači Srbije, pozvaćemo vas da se - ako želite - prijavite na foto-konkurs Kulturnog centra Zrenjanin „KaKO-VIDim život u vreme pandemije", a možda će na neku od fotografija zalutati i koja lisica, koje su ovih dana primećene na širem gradskom području tog banatskog grada, o čemu nam javlja naš dopisnik. 

Popićemo i po čašu starinskog napitka boza, naravno ne ustima, nego ušima, u priči koja nam stiže iz Šapca o čuvenoj porodici Erneki, poslastičarima bez premca.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво