Ohrabruju podaci o postepenom smanjenju broja novoobolelih

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je nepovoljna, ali stručnjaci kažu da ohrabruju podaci o postupnom smanjenju novoobolelih. Ipak, upozoravaju da je i dalje neophodno poštovanje preventivnih mera, ali i redovna kontrola njihovog sprovođenja.

Na uzorku od 100.000 verovatno je 100 onih koji u ovom trenutku nose virus. Od njihovog ponašanja i osoba iz njihovog okruženja direktno zavisi epidemiološka situacija narednih dana, slikovito objašnjava epidemiolog Predrag Kon. Iako podaci poslednjih dana ohrabruju, on naglašava da je oprez i dalje neophodan. U Vranju, gde je već pet sedmica na snazi vanredna situacija, nekoliko dana unazad smanjuje se broj pacijenata u kovid bolnicama. Direktorka Zavoda za javno zdravlje u tom gradu Svetlana Stojanović kaže da je trenutno je na lečenju 115 pacijenata.

Situacija je stabilnija i u Novom Pazaru, potvrđuje koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek. On ističe da je procenat pozitivnih na korona virus u poslednja dva dana oko pet odsto.

Krizni štabovi opština Paraćin i Svilajnac doneli su odluku o zabrani održavanja tradicionalnog vašara za Svetog Iliju. Prethodno je takvu odluku doneo i Krizni štab Despotovca.

Srbija je u teškim okolnostima u junu zabeležila blagi privredni rast od 0,1 odsto, a drugi kvartal završen je sa padom od minus 6,5 posto BDP-a, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Istakla je da je u drugom kvartalu ove godine, ekonomija Srbije bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi i da su rezultati mnogo bolji od očekivanih. Brnabićeva je rekla i da je broj zaposlenih povećan za 1,6 odsto, kao i da 94 posto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u trećem kvartalu, uz dodatne mere podsticaja. Naglasila je da nije otkazana nijedna direktna strana investicija i najavila nastavak rada na najznačajnijim projektima putne i železničke infrastrukure kao i energetike.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je za Radio Beograd 1 da je odluka o prisustvu predstavnika Srba na proslavi godišnjice hrvatske operacije Oluje bila teška, ali kako veruje da će dovesti do poboljšanja međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj. Naveo je da niko ne treba da strahuje da ćemo tim potezom dati legitimitet progonu i stradanju srpkog naroda.

Odlazak potpredsednika hrvatske vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin predstavlja veliku uvredu i poniženje ne samo za krajiške Srbe, nego i za čitav srpski narod, rekao je za našu televiziju predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta. On je Miloševića pozvao da preispita svoju odluku.

Povodom godišnjice hrvatske operacije "Oluja", republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je da su i dalje najveći gubitnici oni koji proteraju svoj narod. On je za RTS, govoreći o povratku izbeglih Srba u Hrvatsku, ocenio da će se situacija teško promeniti. Govoreći o povratku imovine i poljoprivrednog zemljišta izbeglih, Cucić je naveo da je u Bosni i Hercegovini restitucija bila gotova u periodu od 3 do 4 godine posle rata i istakao da je to dobar primer kada međunarodna zajednica nešto stvarno želi da uradi.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво