Krokan, biser među vinima sa Bisernog ostrva

Da bismo vam ispričali današnju "kojekuda" priču, moramo da se vratimo u prošlost ne previše, ali dovoljno davnu da bi se oko nje vijorilo mnogo pramičaka legende…

Grof Gedeon Rohonci živeo je u drugoj polovini XIX veka u Ugarskoj i bio je istaknuti političar tog vremena, kaže istorija. Legenda dodaje da je bio još mnogo poznatiji kao bonvivan - ljubitelj žena, pića, konja i kocke, čak toliki da je u istoj noći izgubio - ali i povratio! - celokupno imanje i pride suprugu Izabelu!

Na Bisernom ostrvu, adi nastaloj premeštanjem toka reke Tise, kod Bečeja, grof Rohonci imao je letnjikovac, čija se lepota i raskoš i danas mogu nazreti bez obzira na trenutno stanje u kom se nalazi. Dvorac je bio opasan velikim imanjem na kojem je, zahvaljujući izuzetnim prirodnim uslovima, uspevalo povrće i posebna sorta dinje, zvana "tiski biser", za čiji je kvalitet, ali i izvanredni aranžman u korpama od pruća, grof Rohonci 1890. nagrađen najvišim priznanjima na čuvenoj bečkoj izložbi.

Na istom tom imanju, istih godina, krajem XIX veka, grof Rohonci je doneo i zasadio i prve izdanke skupocene loze - muskat krokan. Opet moramo pozvati u pomoć legendu koja veli da ju je uvezao iz Francuske.... Ili možda iz Alžira.... Ne zna se više, ali se pouzdano zna da odakle god da je stigla i gde god da je ranije bilo - više je nema! Ovaj apsolutni raritet među vinovim lozama sada postoji i rađa samo na Bisernom ostrvu, na ograničenom prostoru od nekoliko desetina hektara.

Krokan je teško uzgajati, još teže održati grožđe dobrim za vino posebno u vreme berbe, jer i samo jedna kiša u julu može da uništi ceo rod! Vino od njega je žućkasto-zeleno, slasno i lepršavo, a zbog ograničene produkcije oduvek je bilo skupoceno. Zvali su ga pićem bogataša i vladara. Zvali su ga i "Titovo belo".

Zbog nemara prema nečemu što bi se moralo tretirati kao nacionalno blago, ove loze, grožđa i vina ima sve manje. Samo su tri vinogradara i vinara na Bisernom ostrvu koji pokušavaju da očuvaju postojanje muskat-krokana. Jednog od njih, Ljubomira Pavlovića, vlasnika podruma "Tiska perla", srele smo jesenas u Bečeju. On nam je ispričao ovu, malo kome i u našoj zemlji, poznatu priču o tom izuzetnom grožđu i čuvenom vinu, koje sobom donosi potvrdu raskoši dvorova i domova u kojima se nalazi.

Vama je prenose - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović

Radio Beograd 1, 09.05

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво