Kupina rodila, ali cena niska

Berba kupina u Srbiji u znaku je odličnog roda i kvaliteta, ali niske cene. Zbog toga su proizvođači u okolini Ražnja u dilemi da li da uopšte nastave berbu. Jer, kako kažu, sa cenom od 40 do 50 dinara ne mogu da pokriju ni troškove proizvodnje.

Proizvođači u okolini Trstenika beru i predaju kupinu, a uopšte ne znaju koliko će im biti plaćena. O tome smo razgovarali sa vinogradarom i voćarom Dušanom Jezdimirovićem iz Božurevca. On kaže da je u vreme berbe voća, umesto da se raduje, pod stresom jer brine kome će i po kojoj ceni prodati pristigle plodove.

U emisiji "Nedeljom za selo" govorimo i o nedostatku radne snage zbog koje dolazi u pitanje opstanak poljoprivredne proizvodnje. U selima je sve manje mladih, a nosioci proizvodnje su uglavnom ljudi trećeg doba. Zato se traže alternativna rešenja među kojima su i strojevi za branje jagodičastog voća.

Kako živina podnosi letnje temperature, kakvi treba da su živinarnici i na koji način može da se ublaži  eventualni toplotni stres kod životinja? O tome smo razgovarali sa profesorom Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Vladanom Đermanovićem.

Pčelarska porodica Gašparovski iz Bačkog Novog Sela otvorila je prvu apikomoru u Vojvodini. O tome kako miris meda, voska i propolisa, uz zujanje pčela, ali bez dodira, utiče na ljude koji se podvrgnu apiterapiji pričala nam je Marija Gašparovski.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво