Читај ми!

Sećanje pesnika Dragana Kolundžije

U večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba“ slušaćemo stihove i sećanja pesnika Dragana Kolundžije. Neraskidivost života i poezije prepoznaje se u njegovom stvaralaštvu u kojem je od prve objavljene pesme, 1954. godine, pevao o svetu u kojem živi i u kojem je živeo.

Dragan Kolundžija rođen je 1938. godine u zaseoku Trnjanci u Gornjem Vodičevu. Nakon završenih nekoliko razreda osnovne škole u Prijedoru i Novom Gradu, 1952. dolazi u Beograd gde nastavlja dalje osnovno i gimnazijsko školovanje. Šezdestih godina diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu.

Radio je na Kolarčevom narodnom univerzitetu kao urednik Katedre za književnost i umetnost, a jedno vreme i kao jugoslovenski nastavnik u osnovnim i srednjim dopunskim školama u Francuskoj.

Prvu zbirku "Zatvorenik u ruži" objavio je 1957. godine a naslovna pesma postaće prepoznatljiv motiv i u narednim pesničkim knjigama kao što su:

„Čuvari svetlosti", „Orah", „Zaustavljen život", „Pogleđevo", „Ostavljeno svetlo", „Očevina", „Svežanj ključeva", „Godine koje proći neće", „Dnevnik zatvorenika u ruži"...

Povod za susret sa pesnikom Draganom Kolundžijom i gostovanje u emisiji „Kod dva bela goluba" 2013. godine, bila je zbirka izabranih pesama „Darovi i uzdarja" u kojoj se nalaze pesme posvećene prijateljima, pesme o detinjstvu, o dosluhu života, sveta i prirode i uvek o zavičaju: rodnom Vodičevu i Beogradu u kojem je „živeo, voleo i pevao".

Autor emisije Milja Milosavljević.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво