Aja Sofija - vraćanje ponosa naciji ili kraj sekularizma u Turskoj

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, potpisao je ukaz kojim se Aja Sofija u Istanbulu, koja je osnovana kao hrišćanska crkva, pretvara u džamiju. Prethodno je Vrhovni sud Turske poništio odluku iz 1934. godine kojom je Aja Sofija dobila status muzeja. Izgrađena je u šestom veku po nalogu vizantijskog cara Justinijana i, bila je to najveća saborna crkva na svetu skoro 1.000 godina.

Aja Sofija je deo Uneskove svetske kulturne baštine, a ova organizacija apelovala je na turske vlasti da ne menjaju status bez šire rasprave.Koja blaga u sebi krije ovaj hram ? Kakve je reakcije proizveo ovaj ukaz? Da li ovakva odluka može dovesti do još većih podela u svetu?

Sagovornici na ovu temu biće dr Jasmina S. Ćirić, istoričarka, docent filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i saradnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i đakon dr Srboljub Ubiparipović, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu.

Dr Srđan Graovac, istoričar, govoriće o svom predavanju na temu " Prizrenska liga - temelj sna o Velikoj Albaniji".

U susret 51. Međunarodnom susretu dece Evrope „Radost Evrope" održaće se niz besplatnih kreativnih radionica online i na otvorenom, na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd. Do 28. avgusta biće održano 25 radionica, na kojima će se kroz raznovrsne umetničke medije predstavljati kultura 16 zemalja Evrope. U našu emisiju će se uključiti Ivana Tabori Obradović, urednica Dečjeg Kulturnog Centra.

Mogu li životinje oboleti ili preneti korona virus, kako se treba ponašati ako imate kućnog ljubimca? Na ova i druga najčešća pitanja će odgovoriti Predrag Todorović, veterinar.

Autor i voditelj: Dragana Živojnović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво