Tiodorović: Gotovo nijedna sredina nije pošteđena virusa

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je nestabilna, a zbog povećanja broja obolelih od virusa korona, vanredne mere na snazi su u više od 30 gradova i opština. Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za Prvi program Radio Beograda da gotovo nijedna sredina u Srbiji nije pošteđena virusa, ali očekuje smirivanje situacije u narednim danima. Tiodorović upozorava na veliki pritisak, koji trpe stanovništvo i zdravstveni sistem u Srbiji:

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno je 225 pacijenata. Tu se smeštaju pacijenti iz cele Srbije koji imaju srednje teške ili teže simptome bolesti. Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 85. Od utorka počinje instaliranje sistema za snabdevanje kiseonikom.

Trudnica iz Vranja zaražena virusom korona, koja je primljena u niški Klinički centar, priključena je na veštačku ventilaciju. To je druga trudnica u Niškom okrugu kojoj je neophodna respiratorna potpora. Još jedna trudnica je prebačena u stacionarni deo novog Kliničkog centra u Nišu i njeno opšte stanje je dobro.

U Briselu se nastavlja Samit lidera Evropske unije jer u prethodna dva dana nije bilo dogovora o preraspodeli 750 milijardi evra pomoći i kredita za oporavak evropske ekonomije od posledica pandemije. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije isključila mogućnost da se dogovor ne postigne i da će možda biti potreban još jedan samit. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da postoji spremnost na kompromis, ali ne po svaku cenu. U nastavku razgovora, očekuje se novi kompromisni predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво