U Srbiji se i dalje povećava broj obolelih od virusa korona

Otvaraju se nove kovid-bolnice. Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu ponovo su u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji. Od sutra je u čitavoj zemlji zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi, a maske su obavezne u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako je distanca manja od metar i po.

Po broju novoobolelih, na prvom mestu su i dalje Beograd i Novi Sad. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković upozorio je još jednom da je zdravstveni sistem Srbije preopterećen. Pokrajinski premijer Igor Mirović kaže da je u poslednjih nedelju dana u Vojvodini došlo do naglog porasta broja pacijenata s teškom kliničkom slikom. Ta slika je još teža ako se posmatraju poslednja 24 sata, kaže Mirović.

U niškom kliničkom centru na lečenju je 336 kovid-pacijenata, od kojih je 54-oro u teškom stanju. Na lečenju su i dve trudnice. Pomoćnik direktora niškog kliničkog centra doktor Radmilo Janković kaže da je jedna u teškom stanju, dok druga nije trenutno životno ugrožena. Noć je, posle tri nedelje, bila mirnija, kaže Janković.

Broj zaraženih u Šapcu i dalje raste. Veterinarski institut je duplirao kapacitete izrade testova. Trenutno je 906 obolelih Šapčana, što je 18,65% pozitivnih u celoj Srbiji. Zbog 73 obolela radnika "Jazakija", Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je dodatne mere zaštite i uz dogovor sa tom kompanijom situacija će se pratiti. Za sada nije neophodno zatvaranje fabrike, kaže epidemiolog Dragana Radojičić.

Posle Bugarske, i Italija je odlučila da zatvori granice za građane Srbije i Crne Gore. Razlog je loša epidemiološka situacija u te dve države. Ministar zdravlja Italije Roberto Speranca je naveo da se svet suočava sa najtežom fazom pandemije i potreban je maksimalan oprez.

U svetu je virusom korona zaraženo više od 13 miliona 600 hiljada ljudi, broj umrlih je premašio 580 hiljada. Oporavilo se više od 8 miliona. Virus se nije značajno promenio, zato su važne mere prevencije, poruka je Svetske zdravstvene organizacije.

U Briselu će po podne biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine. U Evropskoj uniji sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija ocenjuju kao važan prvi korak u obnovi pregovora. Na prvom razgovoru dve teme su najavljene kao ključne: nestale osobe i interno raseljena lica, i ekonomija, odnosno bolji protok robe, kapitala i usluge.

Evropski investicioni fond obezbedio je 10 miliona evra za kreditno finansiranje oko 4 hiljade mikro preduzeća u Srbiji, saopštila je grupa Evropske investicione banke. Zajam je obezbeđen u okviru Programa Evropske unije za podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama i biće odobren pod povoljnijim uslovima od tržišnih. Realizovaće se u saradnji s novosadskom Oportuniti bankom koja je specijalizovana za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво