Sećanje koje ne bledi

Vladimir Batez i Dejan Brđović su bili veliki prijatelji. Nekada su delili sobu, dok su igrali odbojku u Crvenoj zvezdi i dok su branili boje Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Atlanti. Osvojili su mnogo medalja i njihova imena su zlatnim slovima ispisana u istoriji srpskog sporta. Bili su nerazdvojni do 2015. kada je sa nepunih 50 godina prerano preminuo Brđović. A da se njegovo ime pamti i dalje, između ostalih pobrinuo se i Vladimir Batez i Brđovićeva porodica, ćerka Ana, sin  Aleksa i supruga Jelena, koji su nastavili da organizuju odbojkaški kamp za talentovane odbojkaše i odbojkašice, koji nosi naziv legendarnog preminulog odbojkaša. Batez je promoter kampa, koji je ove godine proslavio 21 godinu rada, a održava se na planini Divčibare.

Stonoteniserima Banata uručeni su pehar i zlatne medalje za osvojenu titulu prvaka države. To je sedmi osvojeni trofej, treći u nizu, koji je ukrasio vitrine tima iz Medisona, najstarije sportske dvorane na Balkanu. Razgovaramo danas s Dimitrijem Levajcem, momkom koji je Srbiji omogućio učešće na Olimpijskim igrama- kad god i gde se one održale- dao je zaista sve od sebe da ponovo obraduje timske drugare, kao i navijače Banata. U međuvremenu, po osvajanju još jedne titule, prešao je u nemački Sarbriken, profesionalni rang takmičenja, pa ćemo čuti njegove utiske i nade za period koji dolazi. Okupljanje u Nemačkoj predviđeno je za avgust, nadamo se da ćemo tada svi makar malo bolje i lepše živeti, da će korona ostati samo ružna, teška i bolna uspomena.

Biciklista Aleksandar Roman trijumfovao je na trci prve kategorije Međunarodne biciklističke unije, održanoj na Andrevlju, na Fruškoj Gori. Član novosadskog kluba Inviktbajk ostavio je iza sebe konkurente iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Mauntinbajkeri će se ponovo okupiti 26. jula na Stražilovu, u okviru Kupa Srbije, na još jednoj UCI trci, doduše druge kategorije. Korona je umnogome uticala na raspored trka širom Evrope i sveta, nadamo se da će majstori na dva točka moći već uskoro ponovo da se iskažu na delu.

 

Srpska šampionka u amaterskom i profi boksu Nina Radovanović boriće se 26. septembra za VBO titulu prvakinje sveta u super bantam kategoriji, protiv branioca trona, Dine Torslund iz Danske. U ovoj skandinavskoj zemlji biće održan meč koji izaziva pažnju i to u Enerdži parku u gradu Struer. Nina je u profikarijeri imala 17 mečeva i zabeležila 14 pobeda, od čega tri nokautom. U zemlji, neprikosnovena je u muva kategoriji. Poslednji meč u amaterskom ringu imala je na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu, marta meseca, kada je savladala na poene Saneu Jak iz Belgije. Valjda je kucnuo čas i da Torslundova doživi prvi poraz u profikarijeri, bilo bi lepo da to bude upravo od naše Nine.  

Tako ćemo i danas, i ove subote, u laganom letnjem ritmu, ćaskati s onima koji su vredni u svojim disciplinama, sa nekoliko sportista, ali i registrovati dešavanja iz drugih oblasti sveta koji nas okružuje. Ima toliko zanimljivosti, čak i u ova složena vremena, kada planeta drhti od moćnog kovid 19 neprijatelja. Skrećemo pažnju jedni drugima kako ozbiljno treba da se čuvamo, zbog sebe i naših najmilijih, ali istovremeno želimo da to činimo s prijatnim osmesima na licima, naši sagovornici to garantuju. Uz sve ostale, naš sagovornik je Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara. Ispričaće nam kako je u Košutnjaku otvoren prvi, ogledni azil za pčele, u želji da im se pomogne, da se sklone sa neprirodnih staništa, i to sve u okviru projekta `Pčelice stvaralice`.

Tokom četiri meseca, koliko smo svi skupa potencijalne žrtve virusa korona, iz razumljivih i više nego opravdanih razloga, menjale su se i mnoge navike i običaji. Uz sve ostalo, nije bilo vreme za sklapanje brakova, ni propisi Kriznog štaba to nisu omogućavali, bar ne uz kolektivne proslave. Pauzu po ukidanju vanrednog stanja mnogo mladi parovi iskoristili su da izgovore sudbonosno `da`, po opštinama i crkvama, i tako okrenu nove stranice svojih života. Za pouzdanu informaciju o broju sveže venčanih, obratili smo se kompetentnoj osobi- Marini Dražić, pomoćnici ministra državne uprave i lokalne samouprave, u vladi Republike Srbije. 

Potrudićemo se da prenesemo jedni drugima pozitivne vibracije, uz note koje su namenjene sentimentalnim dušama i refrene za sve generacije, ali i prilozima čiji su glavni protagonisti koji se i ovih dana bave stvarima i oblastima koje vole. Rajko Dvizac govori nam o svom hit romanu `Tajni mali grad`, Neno Belan o pobedi na 60. Splitskom festivalu, Gorica Popović o snimanju tv serije `Kaljave gum`e. Novosadska i srpska publika uskoro će dobiti prvu predstavu inspirisanu životom i delom jednog od omiljenih pesnika, Miroslava Antića: u Pozorištu mladih privedene su kraju probe komada "Kad sam bio garav", u režiji Stevana Bodrože. Novi album niškog sastav `Eyot` objaviće jedna američka nezavisna izdavačka kuća, a prethodiće mu singl `Heartbeat`, koji će biti predstavljen 19.avgusta. `Posadi svoj hlad`- naziv je divne akcije nevladine organizacije `Zeleni razvojni centar`. Eto prilike da obezbedite svoje, besplatne primerke sadnica jasena. Do sada se prijavilo već više od 15 hiljada građana Srbije, ali vaša lična hladovina čeka i vas, dovoljno je da se prijavite. Više o tome zna učesnik ove emisije Dušan Jakovljević. 

Ovogodišnji dobitnik "Bešenovske povelje" je pesnikinja iz Zrenjanina Dragica Stojanović, za pesmu "Vera" - odlučio je žiri poetskog konkursa "Bešenovska prinošenja". Kruševačko pozorište nastavlja sa radom, a pored predstava pod vedrim nebom na Slobodištu, priprema se i dečja lutkarska predstava "Mačak otišao u hajduke" , prema delu Branka Ćopića. Tadija Miletić, dramatug i reditelj, i dugogodišnji saradnik `Madlenijanuma, kao član Mense Srbije, izabran je da bude jedan od samo pet ovogodišnjih stipendista Fondacije `Mensa Internacional`, i to u velikoj konkurenciji prijava poslatih iz 58 zemalja sveta. Čućemo i kako protiču izložbe Pariskog kruga, ULUPUDS-a, Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Zrenjaninu, kako izgledaju pozorišne scene na otvorenom Narodnog pozorišta u Somboru, i mnogo toga još. Neće izostati, kao ni tokom proteklih 14 godina, predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.

Muzička ponuda ovog programa potpuno je drugačija u odnosu na druge radio stanice, baš to važi i za porodični magazin Vreme sporta i razonode. Izbor- od zlatnih vremena domaćih šlagera i festivala do aktuelnih pop i rok hitova, s tendencijom da opuste sve s obe strane radio aparata. Sve bilo je i biće muzike, bar dok se mi pitamo.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво