Zdravstveni sistem prenapregnut

Do kraja ove nedelje očekuje se vrhunac rasta broja novozaraženih koronavirusom, poručuju epidemiolozi i ukazuju da se prenosi brže nego ranije. Zbog popunjenosti kapaciteta beogradskih bolnica u kovid sistem od danas ulazi Institut za reumatologiju. U Kliničkom centru Vojvodine, prinuđeni su da otvore i četvrti kovid centar. U beogradskoj Areni je trenutno 178 kovid pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Od početka epidemije, od marta, testirano je skoro pola miliona građana, izlečeno je 14 hiljada, preminulo 393-oje ljudi. U bolnicama je više od 4 hiljade obolelih, od kojih su na respiratorima 144 pacijenta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je zdravstveni sistem prenapregnut i da su kapaciteti u svim kovid-bolnicama preraspoređeni kako bi u naredna dva dana mogle da zbrinu sve zaražene virusom korona. Dodao je da Institut "Banjica" u toku dana neće primati nove pacijente, jer je bolnica prepuna. Ministar je naveo da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači stigao je u Specijalno tužilaštvo u Hagu, gde će biti saslušan. Tači, Kadri Veselji i još osmorica osumnjičeni su za ubistvo oko 100 ljudi. Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika.

Za nastavu od septembra razrađuje se desetak modela i podmodela, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Škole će, objašnjava, planirati kombinovani rad u okviru koga bi deo gradiva đaci učili od kuće, a samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u školu. Navodi i da učenje na daljinu nije dovoljno, posebno za prvake.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво