Berba malina uz mere zaštite

Berba malina u znaku je manjih prinosa, dobrog kvaliteta i solidne otkupne cene, ali i novog talasa korona virusa. U ariljskom i ivaničkom kraju, gde je trenutno na hiljade radnika iz svih delova Srbije, sprovode se ozbiljne mere zaštite. O tome šta se sve preduzima kako bi se izbegli rizici po zdravlje svih koji učestvuju u berbi razgovarali smo sa predsednikom Asocijacije malinara Srbije Dobrivojem Radovićem.

Žetva pšenice se ubrzava, posebno u Vojvodini. U Sremu i Mačvi kombajni bi mogli da završe posao za nekoliko dana, u Bačkoj je požnjeveno oko 50 odsto površina, dok je na jugu Srbije žetva tek počela. Prinosi su raznoliki, a kvalitet uglavnom dobar. Zbog niske otkupne cene ratari pšenicu uglavnom lageruju. Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže da je to ispravna odluka, mada je teško predvideti kako će se korona kriza odraziti na tržište.

U emisiji Nedeljom za selo govorimo i o uticaju visokih temperatura na ovce i koze. Naš sagovornik na tu temu je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Cvijan Mekić.

Evropska unija za 12 opština Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja bespovratno daje milion evra za ublažavanje posledica pandemije u turizmu. Najveći iznos koji može da se dobije je 10 hiljada evra, uz učešće od 10 odsto. Konkurs je otvoren do 21. jula.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво