Repriza

Lidija Pilipenko

Večeras ćemo slušati emisiju „Kod dva bela goluba“ iz 2013. godine u kojoj je Lidija Pilipenko (1938-2020), naša velika balerina i koregrafkinja, govorila o svom umetničkom putu, školovanju, prvim nastupima u Narodnom pozorištu, o najznačajnijim solističkim ulogama, o baletu i o koreografiji:

"Balet je dijalog tela... Ogromno bogatstvo je balet... Svaki prelaz iz koraka u korak, zašto se dogodio - postavićete pitanje. Dogodio se zato što ste ga videli u glavi, zato što je to vaš jezik, ili moj... Zašto sam ja zaljubljena u koreografiju? Upravo zbog toga!…" - izjavila je Lidija Pilipenko.

Nakon dvadeset godina igračke karijere i maestralnih solističkih uloga u baletima kao što su „Labudovo Jezero", „Čudesni mandarin", „Karmen" „Don Kihot", „Žizela", Lidija Pilipenko, prvakinja baleta Narodnog pozorišta, je sa podjednakim uspehom postavljala baletske i koreografije za opere, mjuzikle, filmove i televizijske emisije. Bila je autor libreta i koreografije za dela "Banović Strahinja", "Jelisaveta", "Večiti mladoženja", "Samson i Dalila", "Šeherezada"…

Za svoje bogato stvaralaštvo , dobila je brojne nagrade, među kojima su Nagrada za životno delo (2001), Nagrada "Dimitrije Parlić" (2004) i Nacionalno priznanje za doprinos kulturi (2007).


Autor emisije: Hana Gadosmki



Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво