Leto uz dela o istoriji i detinjstvu

Tokom leta u okviru emisije MOJA KNjIGA ponovo ćemo čuti emisije u kojima su predstavljene knjige koje govore o istoriji i detinjstvu. U toku jula slušaćemo emisije u kojima su sagovornici izdvojili prozne i pesničke knjige koje na umetnički ubedljiv način aktuelizuju iskustvo postojanja u istoriji, a mesec avgust proteći će u razgovoru o delima u kojima je prizvan svet detinjstva.

Saša Radojčić, pesnik, književni kritičar i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, u emisiji 3. jula govori o Herodotovoj  ''Istoriji''. Ovo delo predstavlja temelj na kojem je istorija zasnovana kao nauka, ali poseduje i izrazite književne kvalitete sa mnogo elemenata mitova i legendi. 

Tonski snimatelj Dragan Radisavljević 10. jula predstavlja knjigu koja seže u još dalju prošlost, u praistoriju. Džin Auel u romanu ''Deca zemlje'' pokušala je da, uz pomoć mašte i solidnog znanja iz oblasti antropoloških nauka, rekonstruiše način života ljudi pre 30 000 godina.
  

Pisac i izdavač Gojko Božović u emisiji 17. jula našoj pažnji preporučuje knjigu pesama Konstantina Kavafija. Ove pesme na suptilan način, kroz stvarne i izmišljene ličnosti, prizivaju vizantijsku i antičku prošlost.
 

Arheolog Marko Aleksić 24. jula govori o klasičnom delu srpske književnosti, o romanu ''Na Drini ćuprija'' Ive Andrića. U ovom romanu naš nobelovac priča o događajima i ljudskim sudbinama koje su vezane za most, i to u periodu od 16. pa sve do početka 20. veka.
  

Doktor Aleksandar Đorđević, ortoped i onkolog, u emisiji 31. jula govori o romanu ''Devetstopetnaesta'' Branislava Nušića. Ovo delo pred naše oči vraća stradanja i junaštvo srpske vojske tokom Velikog rata.

Ukratko, pozivamo vas da leto provedete uz MOJU KNjIGU, uz emisije koje oživljavaju razne prizore naše zajedničke prošlosti, i uz emisije koje prizivaju detinjstvo, doba u kojem sve izgleda živo.

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво