Uvedena vanredna situacija u Kragujevcu

U Kragujevcu je zbog povećanog broja zaraženih virusom korona uvedena vanredna situacija. Krizni štab u tom gradu je, posle sagledavanja epidemiološke situacije, a kako bi se stalo na put daljem širenju virusa, odlučio da proglasi vanrednu situaciju.U najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, navodi se da je u tom gradu potvrđeno još 50 slučajeva zaraze kovidom 19, a u celom Šumadijskom okrugu registrovano je 60 slučajeva.

Prethodnih dana Vranje beleži veći broj novoobolelih od korona virusa, zbog čega i u tom gradu štab razmatra vanredne mere. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici je kovid bolnica i prima pacijente iz Pčinjskog okruga.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je blizu toga da se u Beogradu predloži vanredna situacija kao u Novom Pazaru. On je naglasio da je potrebno donositi mere brzo, pošto se za tri dana može duplirati broj zaraženih. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorava da ako nema lične odgovornosti, uvešće se dodatne mere.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozitivan je na Kovid 19. Kod njega je virus potvrđen prilikom redovnog testiranja svih s kojima je dolazio u dodir. Jedan od državnih sekretara u Ministarstvu odbrane inače, hospitalizovan je zbog virusa. Kako je navedeno, Vulin se oseća dobro, nema  simptome infekcije i nalazi se u samoizolaciji. I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozitivan je na virus korona. Prema medijskim izveštajima, on je u samoizolaciji, nema simptome i dobro se oseća.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom  Slovenije Borutom Pahorom, koji ga je obavestio o odlaganju sastanka Brdo-Brioni Procesa zbog epidemiološke situacije u regionu. Predsednik Vučić je rekao da se nada da će okolnosti uskoro dozvoliti mogućnost da se lideri Zapadnog Balkana i predsednici Slovenije i Hrvatske sastanu u okviru tog Procesa, koji Srbija veoma ceni i u njemu aktivno učestvuje, a koji se pokazao značajnim pokretačem saradnje u regionu. Vučić je zahvalio Pahoru na podršci Slovenije evropskom putu Srbije, kao i evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, a čime značajno doprinosi miru i stabilnosti u regionu. Dvojica državnika su izrazila nadu da će se svet, uz međusobnu solidarnost, uskoro izboriti sa pandemijom virusa korona i vratiti se na put društvenog i ekonomskog napretka.

U svetu je virusom korona zaraženo 9 miliona i 900 hiljada ljudi, dok je više od 495 hiljada preminulih. Najviše obolelih i novih slučajeva i dalje je u Sjedinjenim Američkim Državama. Sledi Brazil i Rusija.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednice vesti: Tina Amić i Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво