Junad čeka kupce

Zbog prekida u izvozu junetine, država je tokom maja, po treći put, intervenisala razmenom junadi za kukuruz. Državne robne rezerve preuzele su oko 3 hiljade grla sa više od 300 gazdinstava koja su na taj način ostvarila cenu od 2,30 evra za kilogram žive vage. Međutim, pošto izvoza i dalje nema, a stiže nova junad, proizvođači se nadaju još jednoj razmeni.

Rod trešanja u Šumadiji je odličan, ali plodovi su sitniji i manje slatki. Zato je i otkup za rusko tržište, koje traži vrhunski kvalitet, do sada veoma slab.

Kiša koja je padala protekle nedelje dobro je došla svim ratarskim kulturama, ali se u pojedinim delovima zemlje i dalje oseća nedostatak vlage u zemljištu.

U Udruženju Žita Srbije procenjuju da će prosečan rod pšenice biti 4,2 tone po hektaru, ali očekuju da će se niži prinosi nadoknaditi kroz bolji kvalitet. Bagremova paša nije ispunila očekivanja pčelara koji se ovih dana, zbog kiše i niskih temperatura, bore i sa rojenjem pčela.

U emisiji Nedeljom za selo govorimo i o savremenim tehnologijama u poljoprivredi koje se sve više primenjuju i kod nas. Na imanju Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu pre nekoliko dana po prvi put kukuruz je zaprašivan bespilotnom letelicom.

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво