Žetva na pragu

Ratari ovih dana polako spremaju kombajne za žetvu koja bi trebalo da počne za dvadesetak dana. Rod pšenice u Srbiji biće manji od desetogodišnjeg proseka, ali hlebnog zrna biće i za domaće potrebe i za izvoz. To je procena poznatog stručnjaka profesora Miroslava Maleševića sa kojim smo, uoči početka žetve, razgovarali o stanju na žitnim poljima, kvalitetu, ali i očekivanim otkupnim cenama pšenice.

U Rasinskom okrugu još se sagledavaju posledice nevremena sa gradom koje je pre desetak dana pogodilo to područje. Komisije za procenu štete su na terenu, a ugrožena poljoprivredna gazdinstva u aleksandrovačkoj i trsteničkoj opštini posetili su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević pozvao je poljoprivrednike da osiguravaju useve i zasade i upozorio da premije sada uplaćuje samo 3 odsto gazdinstava.

U Srbiji je u toku berba jagoda, a proizvođači ove godine imaju razloga za zadovoljstvo. Rod i kvalitet su odlični, a i cena je viša nego prethodnih godina. To nam je potvrdio i Nebojša Petrić koga smo u ataru sela Bačinci, kod Šida, zatekli u branju jagoda.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i kako je porodica Kokanović iz Beograda, potaknuta jednom knjigom, kupila imanje na obroncima Rajca i počela sa proizvodnjom i preradom malina.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво