Epidemija korona virusa u Srbiji se smiruje

Situacija u Vranju, Leskovcu, Smederevu i Zaječaru, gde se pojavio veći broj zaraženih, pod kontrolom je. Svi pacijenti pozitivni na virus u ta četiri grada su pod zdravstvenim nadzorom, sa blažom kliničkom slikom i nemaju komplikacije.

Voz sa medicinskom opremom iz Kine stigao je u Beograd oko 11 sati. Vozom kineske železnice, u 42 vagona, dopremljene su zaštitne maske, skafanderi, rukavice, naočare viziri i druga medicinska oprema za borbu protiv korona virusa koju je Srbija kupila od Kine. Teretni voz su dočekale medicinske ekipe, kao i kineski radnici angažovani na modernizaciji pruge Beograd - Stara Pazova.

U svetu je od Kovida-19 obolelo preko 5 miliona i 600 hiljada ljudi, a preminulo je blizu 350 hiljada. Svetsko žarište virusa korona se preselilo u Južnu Ameriku. Najgore je u Brazilu, a po broju zaraženih i  preminulih od Kovida 19 u Južnoj Americi na drugom mestu je Peru. Kako  prenosi Si-En-En, situaciju dodatno otežava to što su mnogi ljudi zbog  siromaštva primorani da rade i da svakodnevno odlaze u nabavku jer u svojim domovima nemaju uslove za skladištenje namirnica.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji petlje Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda. Njena izgradnja vredna je gotovo 10 miliona evra, a projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Očekuje se da radovi budu završeni do kraja godine, kada će građani Batajnice dobiti vezu sa autoputem i starim novosadskim putem. Sa predsednikom Vučićem radove su obišli ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u Smederevskoj Palanci polaganju kamena temeljca za izgradnju 15 stanova za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Stanovi se grade u okviru Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije. Planirano je da radovi budu završeni u januaru naredne godine. Dačić je poručio da će Vlada Srbije nastaviti da podržava taj projekat dok svim izbegličkim porodicama ne bude trajno rešeno stambeno pitanje.

Film "Asimetrija" u režiji Maše Nešković osvojio je dve nagrade na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu "River Ran" u Vinston-Sejlemu u Severnoj Karolini, u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je Filmski centar Srbije. Reč je o nagradi za najboljeg reditelja i najbolju filmsku fotografiju u takmičarskom programu čiji je fokus na nezavisnim dugometražnim filmovima.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti  Nenad Selaković i Ivan Marinković.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво