Kraj korone - nastavak litija

Trodnevnim pritvaranjem vladike Joanikija i osmorice sveštenika u Nikšiću prekoračena je još jedna opasna linija u sukobu SPC i crnogorskih vlasti. Preksinoć, odmah po oslobađanju, vladika je poručio da će "ova borba biti duga". U njoj se brani sloboda crkve, ali i sloboda, čast i dostojanstvo svakog čoveka. Naše oružje u toj borbi biće "istina, pravda i ljubav prema otadžbini".

Iza svega ovoga stoji čvrst stav SPC i vernika u Crnoj Gori sažet u poruci "ne damo svetinje". On je početkom godine i pokrenuo proteste protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Hapšenje vladike ih je obnovilo, izazvalo strah, nerede i sukobe građana i policije.

Puštanje sveštenika sa podignutom optužnicom i pretnjom jednogodišnjeg zatvora, ništa nije rešilo. Kako će ovaj incident uticati  na otvoreni sukob SPC i Vlade, kakve će posledice imati na položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i odnose Beograda i Podgorice, za Radio Beograd govore rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović i istoričar Tomaš Damjanović.

Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво