Mesec dana od prvog slučaja Kovida-19 u Srbiji

Prošlo je tačno mesec dana, od prvog registrovanog slučaja zaraženog virusom korona u Srbiji. Prema zvaničnim podacima, objavljenim juče u 15 časova, u našoj zemlji je zaraženo 1908 osoba, a preminulo je 51 lice. U bolnice su smeštena 1082 pacijenta, a 88 se nalazi na Beogradskom Sajmu u privremenoj bolnici. Na respiratoru je 98-oro zaraženih. Novi podaci se očekuju u 15 časova.

Novo žarište, uz Beograd, Valjevo, Ćupriju i Čačak jeste i Novi Pazar sa 22 registrovana slučaja. Više od 1700 osoba je u izolaciji. Vojska Srbije angažovana je na dezinfekciji ulica i javnih površina u gradu. Grad je danas dobio 10 statičkih i tri mobilna respiratora.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji obilazi taj grad, najavio je da će Novi Pazar dobiti i pet neinvazivnih respiratora na kojima Kinezi posebno insistiraju. Predsednik je poručio gradonačelniku Nihatu Biševcu i direktoru bolnice u Novom Pazaru Mehu Mahmutoviću da je najvažnije da se što više dezinfikuje zgrada bolnice i da odvoje koronu od svega drugog, pošto je to ono što su kineski stručnjaci, kada su došli u Srbiju, prvo tražili da se uradi.

Vojnomedicinski centar Karaburma, od jutros je u potpunosti spreman da primi prve pacijente koji su srednje ili teško oboleli od korona virusa, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je obišao tu zdravstvenu ustanovu. On je rekao da je u centar na Karaburmi, do sada raspoređeno 15 respiratora, a kapacitet je 100 ležajeva.

Britanski premijer Boris Džonson primljen je u bolnicu pošto, i 10 dana nakon što je bio pozitivan na korona virus, pokazuje simptome. Iz njegovog kabineta navode da to nije hitan prijem.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво