Zabranjeno kretanje do ponedeljka u 5.00

U Srbiji je u toku zabrana kretanja koji će trajati do ponedeljka u pet ujutru, što je novi režim zabrane kretanja vikendom, u cilju suzbijanja epidemije korona virusa. U Srbiji je 1476 ljudi zaraženo, a 39 osoba je preminulo. Beograd je i dalje najveće žarište, a epidemiolozi upozoravaju da moramo da se pridržavamo donetih mera. U slučaju kršenja zabrane kretanja, previđena je novčana kazna od 50 hiljada do 150 hiljada dinara.

Do sada su 474 osobe starije od 65 godina uhvaćene u kršenju zabrane kretanja i 2.157 ostalih građana, izjavio je za RTS direktor policije Vladimir Rebić. Potvrdio je da je juče priveden fudbaler Aleksandar Prijović, uz još 20 osoba, kojima je u hotelu "Kraun plaza" služeno piće, čime je prekršena zabrana okupljanja više od 5 lica na jednom mestu. Svim uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

U skladu sa novim merama, stariji od 65 godina u nabavci su bili jutros od 4 do 7 časova, umesto kao do sada nedeljom ujutru. Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je za RTS da nema nestašice robe, ali da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak, kojeg u prodavnicama ima, ali manje nego ranije. Napominje da je sirovinska baza dobra i da domaćom prizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama.

U Srbiju je sletelo svih 11 ruskih aviona, koji su dopremili pomoć za borbu protiv korona virusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Našoj zemlji je dostavljena oprema za epidemiološko dijagnostikovanje i dezinfekciju objekata, i došlo je 87 ruskih vojnika, među kojima su vojni lekari i virusolozi.

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da se privodi kraju nabavka respiratora i zaštitne opreme. To je objavljeno na instagram profilu "Budućnost Strbije AV". Predsednik je ranije rekao da je Srbija potpisala ugovore o kupovini hiljadu i 100 respiratora, a da će 500 respiratora stići u zemlju u narednih nekoliko dana.

U krugu Vojnomedicinskog centra Karaburma počela je rekonstrukcija postojećeg i izgradnja dela objekta koji će biti nova bolnica namenjena pacijentima obolelim od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom, kapaciteta 70 kreveta. Reč je o donaciji firme "Termomont" i partnera, a imajući u vidu namenu objekta i hitnost gradnje, radovi će se izvoditi u tri smene, 24 časa dnevno, kako bi objekat bio završen do 21-vog aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Raste broj zaraženih korona virusom u regionu. U Bosni i Hercegovini inficirano je 614 ljudi, a umrlo 19. U Republici Srpskoj obolelo je 299 osoba, a među 7 preminulih je i generalni sekretar Crvenog krsta Srpske Đoko Mihajlović. U Crnoj Gori je broj obolelih porastao na 197. U Hrvatskoj je zaraženo više od hiljadu, a preminulo 8 osoba. Slovenija je prijavila 977 obolelih, 22 žrtve. Zbog korona virusa - pola planete je u karantinu. Ima više od milion i 100 hiljada inficiranih, umrlo je 60 hiljada ljudi. U Kini je trominutnim ćutanjem odata pošta svim žrtvama korona virusa.

Studenti Univerziteta u Beogradu svoj dan, 4-ti april, obeležavaju brojnim humanitarnim akcijama. Hiljade studenata pomažu koliko mogu, volontiraju, dostavljaju hranu i potrebne stvari onima koji nisu u mogućnosti da ih nabave, prave vizire, maske i rade na stvaranju prvog srpskog respiratora. Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu saopštio je da je ponosan na doprinose studenata, kao i na njihovo angažovanje tokom trajanja pandemije korona virusa.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Tina Amić i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво