Zabavnik

Anka, treća kći Jevrema, najmlađeg brata kneza Miloša, imala je uzbudljivu mladost, bogat život i tragičan kraj. Rođena je 1821. u očevom šabačkom konaku i odmalena je bila prava princeza. Imala je bujnu prirodu i žestoku narav, lepotu na majku Tomaniju i oštroumlje na strica Miloša Obrenovića...

U prošlosti je pranje odeće predstavljalo težak fizički posao koji su uglavnom obavljale žene. Proces pranja uključivao je namakanje, trljanje, lupanje, prokuvavanje i ispiranje što je oduzimalo puno vremena i bilo iscrpljujuće. Takav način pranja donekle je olakšao pronalazak daske za ribanje. Prvu veš mašinu je konstruisao nemački naučnik Jakob Kristijan Šefern 1767. godine.

Krajem 18. veka Britanac H. Sidgier dolazi na ideju da veš ubaci u bačvu napravljenu od pruća u kojoj se prljava odeća meša uz pomoć ručke. Amerikanac Džejms King je 1851. godine patentirao prvu mehaničku mašinu za pranje veša, ali i ova mašina je bila na ručni pogon. Hamilton Smit je 1858. godine patentirao prvu rotirajuću mašinu koja je imala bubanj koji se okretao u oba smera.

Danas smo u Zabavnikovu muzičku kutijicu spakovali neke numere koje, čini se, traju oduvek i trajaće zauvek. Kao i Elvis Prili koji je pesmu " It s now or never" snimio 1960. godine i to je njegov najprodavaniji sing. Prodat je u 20 miliona primereka. "Kralj" peva o ljubavi koja se rodila na prvi pogled i koja treba da se dogodi odmah, jer " tomorrow will be too late".

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво