U Srbiji 41 osoba zaražena koronavirusom

U Srbiji je do jutros registrovano još šest slučajeva virusa korona, čime je broj obolelih porastao na 41, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do sada je u laboratoriji Instituta Torlak testirano 256 osoba. Od onih koji su oboleli, njih 18 je na bolničkom lečenju, jedna je na respiratoru, a ostali su zbog blage kliničke slike na lečenju u kućnim uslovima.

U Predsedništvu Srbije  je zasedao Krizni štab za otklanjanje i sprečavanje posledica korona virusa po privredu. Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da Srbiju očekuje teže vreme, da se tek očekuje povećanje broja zaraženih. On kaže da je u poslednjih 24 sata država napravila veliki posao u cilju obezbeđivanja pune kotrole i nadzora nad obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica. Ističe da  imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi. Najavio je da će odlukama vlade biti sprečen izvoz osnovnih životnih namirnica u periodu od najmanje 30 dana. Vučić je naglasio da se vanredno stanje
uvodi u poslednjem potrebnom trenutku, a da za sada nema potrebe za tom merom. Predsednik je  ukazao da stručnjaci potvrđuju da su stari najugroženiji, pa je ih zamolio da ne izlaze na ulice.

Predsednik Vučić je rekao da očekuje da će sa nemačkom kancelarkom  Angelom Merkel razgovarati o Kosovu i Metohiji, ali i da zna kako će dvostruko duže razgovarati o virusu koroni. Poručio je da Srbi na Kosmetu ne treba da brinu o snabdevanju namirnicima i drugim
potrepštinama, jer će im država na sve moguće načine pomagati.

Na Kosovu i Metohiji registrovana su tri slučaja zaraze virusom korona. Vlada u Prištini je odlučila da zatvori slobodan prolaz na svim kopnenim‚ administrativnim prelazima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Švajcarske Ignasiom Kasisom povodom situacije izazvane pandemijom virusa korona. On je informisao ministra Kasisa o situaciji u Srbiji i naveo kako je prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije uvedena  zabrana ulaska državljana Švajcarske iz kantona Tičino, koji je najpogođeniji virusom. Precizirao je da je Vlada dala preporuku državljanima Srbije  iz  područja koja su najpogođenija virusom, da ne dolaze u zemlju.

Više od 5 hiljada osoba preminulo je od virusa korona širom sveta, poslednji su podaci Svetske zdravstvene organizacije. Posle Kine, Evropa je sada epicentar pandemije. Drastičan rast zaraženih zabeležen je u Austriji. Najkritičnije je u Italiji, gde je umrlo više od hiljadu dvesta ljudi. Sve je više evropskih zemalja koje zbog širenja korona virusa zatvaraju svoje granice. U Francuskoj je za samo 24 sata prijavljeno 800 novih slučajeva, a u Velikoj Britaniji 208. Škole i fakulteti ne rade. Evropska banka za obnovu i razvoj  saopštila je da je zbog prevazilaženja poteškoća izdvojila  milijardu evra za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima Evropske banke. U Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu proglašeno je vanredno stanje zbog pandemije novog korona virusa.

Danas su na programu sve utakmice 26-og kola fudbalske Superlige Srbije. Zbog virusa, po odluci Vlade Srbije, igraće se bez prisustva publike.

Baraž dueli futsal reprezentacije Srbije za plasman na prvenstvo sveta s Finskom, predviđeni da se igraju 9. i 12. aprila, odloženi su na neodređeno vreme zbog  virusa korona. To je danas saopštio Fudbalski savez Srbije.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво