Sjaj dolazi iz Tamnave

Ženski odbojkaški klub Ub prevalio je golem put od regionalne mačvansko-kolubarske lige do elitnog društva, sada i do osvajanja prve titule Kupa Srbije. Ozbiljan rad urodio je plodom, u klubu iz Tamnave vodi se računa o svim kategorijama, od pionirki do prvog tima, koje s klupe predvodi Marijana Boričić. U finalu su, podsetimo, ove devojke, u žestokom meču, savladale ekipu Jedinstva iz Stare Pazove i prigrlile najdraži trofej. Evo prilike da taj događaj obeležimo i u našem porodičnom magazinu, uz gostovanje najiskusnije odbojkašice Ubljanki Dušanke Biberović, koja za sobom ima i popriličan igrački staž u Italiji, Francuskoj, Turskoj...

Mladi Vranjanac Đorđe Merdžijević već četvrtu godinu živi i radi u Kini, u Šenženu, gde je osnovao DSM tenisku akademiju, kroz koju je prošlo na stotine mališana iz svih kraja sveta. Bio nam je u gostima u maju prošle godine, ovoga puta nije došao samo zato što se uželeo zavičaja, već i zbog dobro poznate situacije oko virusa korona. Sve je stalo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pa i tenis. Čućemo Đorđeve utiske iz prve ruke, ali i popričati o njegovoj trenerskoj karijeri, u kojoj mu je na počasnoj poziciji igrač po imenu Lu Pengju- zajedničkim trudom, ušli su među 50 prvih juniora sveta, ali Merdžijević je uveren da će ovaj tandem učiniti mnogo više i da bi upravo on mogao biti jedna od sledećih planetarnih zvezda ovog sporta.

Pričamo danas i o košarci, ponovo o onima koji dolaze, kucaju na velika vrata. Juniori Partizana su osvojili "Adidas Next Generation" kvalifikacioni turnir, koji se  igrao u hali FMP u Železniku, i tako izborili plasman na završni turnir Evrolige. Crno-beli poletarci su u finalnom meču savladali CFBB Pariz sa 79:67, pa Partizan, tako, ima podmladak koji će ga predstavljati na prestižnom turniru, čiji je domaćin ove godine Keln. Od 21. do 24. maja ovi dečaci boriće se za titulu prvaka Evrope. Valja podsetiti da su naš današnji gost Lazar Stefanović, kao i njegovi drugari iz tima Nikola Radovanović i Luka Tarlać, bili i u sastavu seniorskog tima Partizana  na završnom terminu Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

 

U goste nam dolazi  još jedan vrlo interesantan mladić, zove se Bogdan Joksimović, u isto vreme je kapiten FK Kosjerić / postigao 20 golova ove sezone/, predsednik KK Crnokosa, član marketing tima KK Crvena zvezda iz Beograda , direktor firme za izradu drvenih rekvizita za decu i-autor murala koji krase zidove širom Srbije. Sportski gen nasledio je od oca, po kome se zove i memorijalni turnir u lepom mestu na reci Skrapež. Nije lako, ali Bogdan sve to voli. Recimo, sa svojim kumom- na smenu-pere dresove košarkašima, iako je prvi čovek kluba, prave im sendviče, organizuju putovanja, štampaju ulaznice i plakate. Davno zaboravljeno vreme entuzijazma, koje gotovo nestvarno zvuči posle petine novog stoleća, ali priznajte da ima one neke fine doze nostalgije u svemu tome i priznajte da vam je milo što još takvi momci postoje.

Pored sporta, kao i obično, beležimo veliki broj dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. U okviru manifestacije "Dani žena u `Metropolisu", večeras od 21 čas, u zdanju u Makedonskoj ulici, nastupiće kantautorka i pijanistkinja Katarina Pejak. Sutra uveče, od 20 časova, na sceni Centra za kulturu Rakovica muzicira porodični trio `Balkan Strings`- u ime sastava,  o ovom tradicionalnom koncertu, kompozitor, gitarista i pater familias Zoran Starčević. Simfonijski orkestar i Hor RTS pripremaju još jedno spektakularno muzičko veče- o koncertu pod nazivom Musical Nights, koji se održava sutra uveče na `Kolarcu`, govori maestro Bojan Suđić.. Nova predstava u produkciji `Reflektor teatra`, pod nazivom „Urednik", premijerno je izvedena sinoć u `Dorćol placu`, čućemo utiske glumice Jelene Rakočević.  

Velika humanitarna žurka održava se naredne subote, 14. marta, u Hangaru Luke Beograd, uz gostovanja nekih od najznačajnijih imena elektronske scene. Komedija „Monsieur Chasse ili Idemo u lov" u zaječarskom teatru premijerno je izvedena u sredu- o tome Miloš Đuričić, umetnički direktor pozorišta `Zoran Radmilović`. U Drami Srpskog narodnog pozorišta izvedena je premijera predstave „Jovanča na putu oko sveta", prema delu „Put oko sveta" ,Branislava Nušića. Ulogu Juliške tumači glumica Sanja Ristić- Krajnov, čućemo kako su `legle` jedna drugoj. Mecosopran Ljubica Vraneš uzeće ućešće i u našem speciajlnom programu povodom 60 godina emitovanja emisije `Vreme sporta i razonode`, dotle evo prilike da je beogradska publika posluša u ulozi Karmen, sutra uveče , na sceni Narodnog pozorišta.

U galeriji `Lucida` u Čika Ljubinoj 11, u Beogradu, u toku je izložba umetnice Kristine Pirković. U Centru lepih umetnosti `Guarnerius` večeras u 19 časova biće predstavljena izložba `Vizantija`, autora Duška Angela Trifunovića. Izložba Aleksandra Denića "Pomeni sve važne bitke" u toku je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Treća samostalna izložba Stevana Subića u oblasti medija stripa i crteža "Tok" traje u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Beograd će i ovog marta sa `Gitar Art festivalom` biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta. Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice. O ovom događaju priča direktor festivala Boško Radjoković. Kad smo već kod ove manifestacije, izdvajamo sprektakularni nastup gitarskog kvarteta `40 Fingers`, kao i koncert međunarodno proslavljene kultne grupa `Ođila`, zakazan za 11. mart, u `Kombank dvorani `.

Godišnja priznanja Sportske mreže SportNet za 2019. godinu biće dodeljene u četvrtak na Fakultetu za sport , laskavo priznanje dobila je i emisija `Vreme sporta i razonode`, koja je proglašena za najbolju i najslušaniju u 2019. godini. Danas i sutra, 7. i 8. marta, održava se Balkansko prvenstvo za veterane u atletskoj dvorani na Banjici, Duška Lorbek-Mandi, najaviće nam taj događaj. Nagradu `Rade Jovanović` za najbolju knjigu aforizama na srpskom jeziku u prošloj godini dobio je Bojan Ljubenović, za izdanje `Protivotrov`. Rediteljka Jovana Tomić ispričaće nam o premijeri nesvakidašnje predstave `Kretanje` u `Bitef teatru`. Konačno, čućemo i baletsku umetnicu Tatjanu Tatić, koja će u baletu `Bajadera` tumačiti lik glavne junakinje predstave- indijske plesačice Nikije. 

Tokom emisije uručićemo nagrade slušaocima koje dodeljuju Dom omladine Beograda i Opera i Teatar `Madlenijanum`, čućemo i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Neće izostati ni pregled rezultata sa utakmica domaće Ling Long i Prve fudbalske lige Srbije, kao i iz ostalih zemalja, baš kao ni note koje su i ovoga puta lep miks starih dobrih festivalskih pesama i aktuelnih hitova sa svetskih top-lista. Kad se budemo čuli naredne subote, 14. marta, u ovoj emisiji, ona će već zakoračiti u sedmu deceniju svog postojanja. Zahvalnost svima na istrajnosti, zajedno smo jači...

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво