Grenel "Taksa mora biti potpuno ukinuta"

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će Priština delimično i uslovno ukinuti taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju polumere Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju takse, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel. "Naša pozicija je sasvim jasna: taksa mora biti potpuno ukinuta," napisao je Grenel na Tviteru.

Kurti je juče najavio ukidanje takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a potpuno ukidanje takse od 1. aprila na 90 dana.

Sve više zemalja prijavljuje nove slučajave zaraženih virusom korona, koji se proširio na gotovo 50 zemalja. Prvi slučajevi zaraze zabeleženi su u Belorusiji i Litvaniji. Stopa širenja zaraze u svetu je i dalje veća nego u Kini. Ohrabruje podatak da je broj novozaraženih manji od broja izlečenih u poslednjih 10 dana. Sve zemlje moraju biti spremne za slučaj zaraze, jer je epidemija dostigla odlučujuću tačku, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

U Srbiji za sada nema zaraženih virusom korona. Prema podacima Ministarstva zdravlja, testirane su 32 osobe i svi nalazi su negativni. Sve informacije virusu korona, Ministarstvo zdravlja objavljuje na sajtu svakodnevno u 8 i 18 časova, i na posebnoj internet adresi www.covid19.rs.

U vazdušnom napadu u Idlibu poginula su 33 turska vojnika, a 32 su ranjena, zbog čega je ka granici sa Sirijom poslato više hiljada vojnika sa teškim naoružanjem. Ankara za napad optužuje sirijske vladine snage i poručuje da više neće zaustavljati izbeglice iz Sirije koje pokušavaju da stignu u Evropu. Stotine njih krenule su ka granici sa Grčkom i Bugarskom.

Visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj smatra da bi napetosti u Idlibu mogle da eskaliraju u veliki međunarodni sukobe. Kaže da će Unija razmotriti sve potrebne mere zaštite svojih bezbednosnih interesa.

Američki Stejt department poziva na momentalno obustavljanje napada Asadovih snaga u sirijskom Idlibu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg je sazvao hitan sastanak Saveta alijanse kako bi se razmotrila situacija u Siriji.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво