Lepo vreme ubrzalo pripreme za prolećnu setvu

U Srbiji su počele pripreme za prolećnu setvu koja će, sva je prilika, početi ranije nego što je uobičajeno. Ratari su ovih dana vrlo aktivni-pregledaju traktore, prihranjuju pšenicu, nabavljaju seme i čekaju da se steknu povoljni uslovi za pripremu zemljišta.

U Institutu za kukuruz Zemun Polje kažu da je cena semena na prošlogodišnjem nivou i savetuju ratarima da u setvi koriste najmanje dva hibrida, kako bi imali stabilne prinose.

Vrednost izvoza povrća je oko 150 miliona dolara, dok je uvoz oko 50 miliona dolara. Stručnjaci kažu da bi taj odnos mogao da bude i bolji jer ima prostora da se povrtarstvo kod nas unapređuje, a površine povećavaju.

Ministarstvo poljoprivrede ovih dana izmenilo je pravilnik o podsticajima za nabavku novog traktora snage do 60 kilovata, koji se proizvodi ili sklapa u Srbiji. Izmenama su definisani pojmovi proizvođača i dobavljača, a dodato je i da proizvođač i podnosilac zahteva ne mogu da budu povezana lica. U IMT-u kažu da je prodaja  višestruko povećana otkako je 6. januara raspisan konkurs za subvencije za traktore.

Bili smo na sajmu vina u Beogradu gde su se, pored domaćih, predstavili i regionalni i svetski poznati proizvođači.

Dok naši vinari i vinogradari tek razmatraju mogućnosti kako da iskoriste IPARD, u susednoj Hrvatskoj, zahvaljujući ponajviše evropskim fondovima, unapređuju i razvijaju proizvodnju i povećavaju konkurentnost.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво