Željka Cvijanović

Politička kriza, koja je usledila posle odluke Ustavnog suda BiH o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem u Republici Srpskoj, jedan je od najtežih trenutaka nakon Dejtona, smatra srpski član Predsednišva BiH Milorad Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da strane sudije u Ustavnom sudu umanjuju legitimitet i suverenititet BiH i kaže da kontradiktorne odluke ove institucije stvaraju pravnu nesigurnost.

Srpski predstavnici zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda predlažu da umesto trojice stranih sudija, članovi Predsedništva BiH predlože domaće, a da to potvrdi Dom naroda. Ostalih 6 sudija bi se biralo kao do sada, dvoje iz Republike Srpske i četvoro iz Federacije.

Neučestvovanje Srba u donošenju odluka u zajedničkim institucijama BiH, do koga je došlo posle odluke Ustavnog suda, u Srpskoj smatraju pravno i politički legalnim. Tvrde i da se time sprečava antidejtonsko delovanje u Bosni i Hercegovini.

Suprotno tome, u SDA ocenjuju da jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak BiH.

Kako će aktuelna politička kriza u BiH uticati na rad zajedničkih institucija? Da li će Sarajevo prihvatiti poziv na dijalog? Kako vidi budućnost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine? O Dejtonskom sporazumu, 25 godina nakon njegovog potpisivanja, za magazin Sedmica govori predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Autor Nataša Raketić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво