110 olimpijskih godina Srbije

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu „Moskva“, gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub. Grupa oficira školovanih u Francuskoj, na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem na četvrtom spratu hotela, u redakciji lista „Novo vreme“, postavila je temelj organizaciji, koja je, dve godine kasnije, primljena u Međunarodni olimpijski komitet. Prvi put na igrama sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ambasador Japana u Srbiji, zemlje domaćina narednih Igara u Tokiju, Junići Marujama obišli su danas apartman u hotelu „Moskva", a potom je Maljković položio lovorov venac na spomen ploču ispred hotela. Svečanosti su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i brojne zvanice iz sveta sporta i oko njega. 

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov uspešno je debitovao u ovoj ulozi na klupi selekcije Srbije. "Orlovi" su u Finskoj savladali domaćina sa 80:58 i pokazali da kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine ne bi trebalo da predstavljaju krupan zalogaj, bez obzira na sastav. Srbija je u Espuu dominirala od prvog do poslednjeg minuta, a prednost je u jednom trenutku iznosila gotovo 30 poena. Zanimljivo je istaći da su se svi košarkaši Srbije, njih 12, upisali u listu strelaca na ovom meču. Naredni duel "orlovi" igraju već u nedelju, kada u dvoranu "Aleksandar Nikolić" stiže selekcija Gruzije, koja je u prvom kolu tek posle produžetka savladala tim Švajcarske.

Trener košarkaša Crvene zvezde Dragan Šakota rekao je da je večerašnji meč sa CSKA u 25. kolu Evrolige velika čast i izazov za njegov tim. U prvom meču ova dva tima u Moskvi, CSKA je slavio rezultatom 100:74, a susret u Beogradu, zbog povrede prsta, propustiće Ognjen Dobrić. Meč između košarkaša Crvene zvezde i CSKA igra se u `Štark areni` od 19 časova. Večeras se, u okviru istog takmičenja, sastaju još i Panatinaikos-Barselona, Bajern-Efes i Valensija-Makabi.

Drugo kolo prolećnog dela fudbalske Ling Long Superlige, dvadeset druge po redu , počinje današnjim utakmicama u kojima Voždovac čeka Spartak, a  Javor u Ivanjici ekipu Mladosti. Ostali mečevi igraju se sutra, uz derbi Crvene zvezde i Vojvodine od 18 časova, na kojem će Dejan Stanković "debitovati" kao trener na stadionu `Rajko Mitić`.  Zvezda dočekuje Novosađane, koje predvodi Nenad Lalatović, što je već samo po sebi dovoljna garancija za veoma zanimljiv duel. Partizan u Senti gostuje ekipi TSC iz Bačke Topole, uz želju da pobedom zadrži korak sa liderom na tabeli. Valja pomenuti i  meč Radničkog i Čukaričkog u Nišu. Rad će na Banjici dočekati Napredak, Mačva putuje u Surdulicu, a Proleter čeka Inđiju. 

Bokserska reprezentacija Srbije večeras počinje učešće na međunarodnom turniru u Bijeljini. Seniorska džudo reprezentacija Srbije imaće sedmoro predstavnika na Gren slem turniru u Dizeldorfu, koji počinje danas. David Dejvis prvi je kandidat za selektora rukometne selekcije Srbije, u konkurenciji su još trojica španskih stručnjaka, sva je prilika da ćemo prvi put u istoriji na klupi imati trenera iz inostranstva. O ovim i drugim aktuelnostima iz domaćeg i međunarodnog sporta slušajte danas u `Sportskom žurnalu` Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво