Zabavnik

Praški gimnazijalac i budući muzikolog Gustav Janouh, upoznao je u praškom “Zavodu za osiguranje radnika od nesrećnih slučajeva” očevog kolegu i pisca Franca Kafku. Bilo je to marta 1920. godine. Njihovo poznanstvo veoma brzo preraslo je u prijateljstvo, koje je trajalo sve do Kafkinog odlaska u penziju dve godine kasnije. Sve ono o čemu su pričali, ili nešto manje ili više od toga, Gustav Janouh je pribeležio i objavio u knjizi “Razgovori s Kafkom”.A da nije bilo tog truda, ni mi danas u Zabavniku ne bismo mogli da razmislimo, na primer, o tome koliko smo srećni...

Šta mislite, da li je potamneo sjaj Helen Šapiro iz '60 ? Ili posle toliko godina, pojma nemate ko je bila Helen Šapiro? A ako vam pomenemo njene pesme - "Ti ne znaš" i „Vraćajući se sreći"? Opet ništa? Ovi hitovi su iz 1961. godine, a Helen ih je otpevala kada je imala 15 godina.

Kasnije je bila zapažena pop i džez pevačica i glumica, i ako je nekom bitno - imala je baš visoko natapiranu frizuru.

I kao zvezda koja ne tamni zaslužila je stranicu u prvom broju magazina „Džuboks".

 

Jednog sumornog londonskog popodneva 1866. godine mister Kolvin i mister Stenhop provodili su vreme uz partiju karata. Popodne je bilo toliko sumorno i dosadno da su se njih dvojica dogovorila ovako - onaj ko izgubi partiju karata sutradan mora da priredi neobičan i skup doručak. Mister Stenhop je izgubio, a mister Kolvin je počeo da zakera. Te, hteo bi da doručkuje nešto egzotično, recimo, urme u aspiku ili fazanovu džigericu u sosu od asparagusa... Imao je on još želja, ali pogodba nije bila takva.

Kompletno iznenađenje trebalo da je da smisli gubitnik, tj. mister Stenhop. I on ga je smislio. Rekao je Kolvinu da samo treba sutradan ujutru da se pojavi na određenom mestu u Hajd parku i da, naravno, ne doručkuje kod kuće. U dogovoreni jutarnji sat mister Kolvin je došao u Hajd park, a tamo ga je zbilja čekalo iznenađenje. Naime, čekali su ga mister Stenhop, njegova kuvarica, provijant, mali roštilj i ogroman balon. Ali, to nije bio oveći dečiji balon, bio je to ogroman balon sa korpom i helijumom. 

Urednik i voditelj Mirjana Blažić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво