Sretenje, Dan državnosti Srbije

Srbija obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je 1835. potvrđen Sretenjski ustav. Centralna državna svečanost održana je u Maričevića jaruzi u Orašcu. U tom mestu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović Karađorđe. Na ceremoniji su govorili predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Gojkovićeva je istakla da slaveći Sretenje mi slavimo slobodu i neprolaznu potrebu našeg naroda da živi na svome. Gojkovićeva i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu. Episkop šumadijski Jovan služio je pomen.

Na Dan državnosti, u Predsedništvu Srbije uručena su odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Orden Republike na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman, a nobelovac-književnik Peter Handke i David Vujić, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", Orden Kararđorđeve zvezde prvog stepena. Sretenjski orden prvog stepena dobili su Medicinski fakultet u Beogradu, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo "Sveta Lidija" iz grčkog mesta Asprovalta.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona o situaciji u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvuju patrijarh Irinej, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici političkih stranaka u Crnoj Gori i ministri u Vladi Srbije. Posle sastanka, Vučić je ocenio da je Srbija pred velikim političkim iskušenjima i da je potrebno više nego ikad da budemo jedinstveni i solidarni.

Kineski turista preminuo je u Francuskoj od posledica koronavirusa , saopštio je francuski ministar zdravlja. Ovo je prvi smrtni slučaj od korona virusa u Evropi i četvrti izvan Kine. U Kini je od posledica tog virusa umrlo više od hiljadu i po ljudi, najviše u pokrajini Hubei, dok je zaraženo gotovo 66500 ljudi. Izvan Kine ima više od 500 zaraženih u 24 države.

Obeležava se Međunarodni dan dece obolele od raka. U svetu godišnje oboli oko 250 hiljada mladih, a u Srbiji se svakog dana kod jednog deteta konstatuje maligna bolest. Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje. Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti jesu leukemija, tumori mozga i limfomi.

U niškoj dvorani Čair igraju se polufinalni mečevi košarkaškog Kupa "Radivoje Korać". Od 17 časova igraće Mega Bemaks i Crvena zvezda, a dva i po sata kasnije, sastaju se Partizan i FMP. Finale je sutra.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво