Uvod u priču o šamanizmu

Maja Iskjerdo, pejzažni arhitekta i psiholog, govori o tome zašto joj je značajna knjiga ''Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze'' Mirče Elijadea. Istoričar kulture i književnik rumunskog porekla, Mirča Elijade (1907-1986), jedan je od najvažnijih svetskih stručnjaka u oblasti komparativne analize religije. Delo ''Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze'' predstavlja jedan od prvih sintetičkih prikaza fenomena šamanizma.

Naša sagovornica ističe da joj delo ''Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze'' Mirče Elijadea nije najomiljenija knjiga, ali je knjiga koja ju je na neki način probudila. Ona smatra da je ovo knjiga koja čoveka može da inspiriše, ali da ipak ne prikazuje suštinu šamanizma. Elijade se, poput Karlosa Kastanede, u priči o šamanizmu i srodnim fenomenima oslanjao na književnu fikciju, što je doprinelo kvalitetu njegovih tekstova; uz to svoja dela je stvarao prevashodno u biblioteci, bez rada na terenu, bez neposrednog susreta sa fenomenima o kojima piše. I pored ovih nedostataka, delo ''Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze'' je zanimljivo i uzbudljivo za čitanje, i predstavlja dobar uvod u priču o šamanizmu.

Maja Iskjerdo otkriva i jednu zanimljivu stvar, koja se tiče svojevrsne detektivske potrage za jednom knjigom. To je knjiga njenog dede, Giljerma Iskjerda, koji je bio profesor, etnolog, istraživač na terenu, i koji je napisao delo o mitovima, legendama, običajima, verovanjima i ritualima stanovnika Amazonije. Naša sagovornica je za ovom knjigom tragala mnogo godina, i tek nedavno je uspela da dođe do nje.

Maja Iskjerdo je peruanskog i srpskog porekla. Rođena je u Beogradu, a u sebi nosi „gene Amazonske prašume" i zapadno razumevanje sveta. Školovala se u Srbiji, Španiji i Peruu. Magistrirala je u oblasti urbanizma, biotehničkih - šumskih nauka i istorije umetnosti, a trenutno je na specijalizaciji iz kliničke psihologije. Doktorirala je u oblasti arhitekture i urbanizma. Predsednica je i jedan od osnivača udruženja srpsko-peruanskog prijateljstva. Redovni je profesor na arhitektonskom fakultetu, univerziteta Union Nikola Tesla u Beogradu i predstavnik za Evropu - IFLA Pejzažna arhitektura bez granica. Bila je istraživač na Odseku za Amazonsku antropologiju Perua Katoličkog univerziteta u Limi.


Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво