Brak – prevaziđena kategorija ili ne?

Svetski dan braka, koji je obeležen tokom vikenda, povod je za razgovor sa psihijatrom, dr Aleksandrom Buberom, o brakovima danas. Da li su brak i porodica, i dalje osnovna ćelija društva ili, na neki način, prevaziđena kategorija? Zašto se sve kasnije stupa u brak? Koji su razlozi sve većeg broja razvoda? Ko se lakše odlučuje za prekid bračne zajednice: žene ili muškarci? Koliko je predbračni ugovor zaživeo u Srbiji?

Jedanaestog februara 1929. godine, posle dugih i teških pregovora, potpisan je Lateranski sporazum, kojim je proglašen grad država Vatikan. Šta je tome prethodilo? Zašto je sporazum morao da bude potpisan? Šta je njime tačno utvrđeno? Može li taj sporazum da bude primer za rešavanje odnosa nekih današanjih subjekata? O tome, - dopisnik iz Rima, Marinela Ražnatović.

Opera Narodnog pozorišta u Beogradu danas obeležava stotinu godina postojanja. Tog 11. februara 1920. godine, u sali nekadašnjeg Manježa, pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog, održana je premijera "Madam Baterflaj" i zabeležila veliki uspeh. Posle jednog veka, večeras, na Velikoj sceni, pod dirgentskom upravom gosta iz Italije Fabricija Ruđera, biće izvedena upravo "Madam Baterflaj". Naš sagovornik je Jasmina Trumbetaš, direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na današnji dan, pre šesnaest godina, u Beogradu je počeo da radi španski kulturni centar, Institut Servantes. Ova španska institucija je prisutna u 86 gradova širom sveta i ima za cilj promovisanje španskog jezika i španske i latinoameričke kulture. Mladen Savković, pr Instituta Servantes upoznaje nas sa njihovim aktivnostima u Srbiji.

Zašto da radim domaće zadatke? Zašto da se javljam da odgovaram na času? Zašto da spremam školsku torbu? Zašto da učim za kontrolni? Zašto da učim pesmicu napamet? Brojna su pitanja koja đaci nižih školskih razreda postavljaju sebi i roditeljima. Neki od odgovora, kao i predloga kako se uči i zašto je bitno najpre naučiti kako se uči, nalaze se u knjizi „Učim da učim", koju nam predstavlja Jelena Dragojlović, pr Kreativnog centra.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво