Hong Kong za ping-pong

Dimitrije Levajac, zajedno sa kolegama iz reprezentacije Srbije, propisno je iznenadio i još više obradovao sportsku Srbiju plasmanom na Olimpijske igre u Tokiju. Šlag na torti kvalifikacionog turnira bila je pobeda nad favorizovanim Hong Kongom, koja je našoj selekciji obezbedila mesto na najvećoj planetarnoj smotri. 18-ogodišnji Levajac, inače član  Banata iz Zrenjanina, stonim tenisom počeo je da se bavi u Rusiji, i to na preporuku lekara koji mu je, zbog dioptrije, preporučio da se bavi sportom u kome je loptica mala i brza. I tako je onomad, u Moskvi, sve počelo, verujemo da je to tek start jedne uspešne biografije, makar je Dimitrije već, kao junior, postao seniorski prvak države, osvajao brojne turnire u zemlji i svetu i, evo, dočekao izlazak na olimpijsku pozornicu, što je san svakog sportiste.

Jedna od osnovnih misija ove emisije Radio Beograda 1 je da otkriva lepe strane sporta, kako bi se svet što više bavio rekreacijom. U tom smislu, napomenimo da PSK Pobeda upravo danas na Rajcu okuplja decu iz cele zemlje da zajednički promovišu sportski duh, druženje i aktivnosti u prirodi, kao što su planinarske šetnje, takmičenja u navlačenju konopa, skakanje u vreći, orijentiring lavirint, penjanje uz veštačku stenu.Pobedina škola orijentacije započinje 27. februara, traje četiri vikenda, o tome će nam više ispričati Snežana Todosić, zamenica potpredsedsednika PSK Pobeda. Pridružiće nam se i Jelena Kovačević, koja će nam ispričati više detalja o aktivnostima mališana, ali i o čestim okupljanjima starih članova ovog kluba, na kojima je uvek sve lepo, veselo, puno divnih priča i u sportskom duhu.

Snežana Berić, javnosti poznata i kao Ekstra Nena, predstavila je svoj novi, 12. po redu album. Već na prvo slušanje, jasno je da je , u odnosu na većinu onoga što se danas objavljuje- poseban, drugačiji. Njen, da budemo precizniji. Navikla nas je da bude svoja. Netipična, drugačija. Čini se da joj je i sada u prvom planu bilo da zadovolji svoje afinitete, koji podrazumevaju najstrože kriterijume u svim formama umetničkog izražavanja. Dok nije sve imala pod kontrolom, dok sve nije bilo tip-top, nije ni bilo šanse da se pojavi album `Marioneta`. Kada su se kockice složile, kada se sakupilo društvo istomišljenika- već je bilo jasno da je sazrelo da ovo izdanje ugleda svetlo dana. Nena će biti gošća emisije `Vreme sporta i razonode` ovog subotnjeg popodneva.

Bruno Petrali, pevač iz Rijeke, kome je sada devedeset peta godina, prvi je pevač koji je snimio nezaboravni hit `Sve moje jeseni su tužne`, na note Žarka Petrovića. Tolike godine kasnije, Petrali je odlučio da napravi i snimi kaver verziju ove evergrin pesme, i to u dvojezičnoj formi, na italijanskom i našem jeziku, prepev je sam napisao. Ekipa uz njega je nova, podmlađena i lepa. Bruno izvođenje pesme deli sa mladom beogradskom pevačicom Milicom Jelić i riječkim bendom `Sarah &The Romance`. Naša gošća je upravo Milica Jelić, dirigentkinja i pevačica klasične muzike koja će nam govoriti o ovoj saradnji, čućemo finalni snimak, ali i govoriti o njenom horu i ansamblu `Aliluja`, kao i o saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, ansamblima iz Mađarske, Austrije, Italije...

Tokom popodneva uključivaćemo se u košarkašku utakmicu Srbija-Nigerija, na kojoj naše dame u `Štark Areni` igraju najvažniju utakmicu ove faze kvalifikacija za Olimpijske igre, praktično- od njenog ishoda zavisi plasman u Tokio, ako već u glavama unapred prežalimo selekciju Mozambika, narednog rivala. Nova tura priprema bokserske reprezentacije Srbije odvija se na Avali, Milan Piperski, selektor, pored ostalog, priča nam o pojačanju u stručnom štabu. Prošlog vikenda održano je dvoransko prvenstvo Srbije u atletici- Strahinja Jovančević je dokazao da je još jednom u sjajnoj formi, a dve dame su se okitile čak sa po dve medalje- sprinterka Crvene zvezde Milana Tirnanić i Marija Stambolić iz Omladinskog kluba Beograd, koja je bila bez premca na 800 i 1500 metara.

Povodom sto godina od početka rada Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, 11. februara na Velikoj sceni, biće izvedena Pučinijeva `Madam Baterflaj`. Na sceni `Petar Kralj` Ateljea 212, pak, sinoć je prvi put izvedena `Lažljivica` Nikolaja Koljade, utiske iznosi reditelj Stefan Sablić. Opereta `Vesela udovica` ima zakazanu premijeru za 13. februar u Operi i Teatru `Madlenijanum`. U Kruševačkom pozorištu do 10.februara traje revijalni festival predstava za decu `Kruška`. Sinoć je na sceni `Bata Stojković` u `Zvezdara teatru` izvedena nova verzija predstave `Tre sorele`.

U `Bitef teatru` u petak gostuje predstava `Niko i ništa`, novi komad umetničke grupe `Tri groša`, čija je premijera u decembru bila u lazarevačkom `Puls teatru`, koji je i koproducent predstave. U povodu šest decenija od smrti francuskog nobelovca Albera Kamija, izvedena je premijera `Kaligule` u Narodnom pozorištu u Beogradu, čućemo rediteljku Snežanu Trišić. Otvaranje Gradskog pozorišta `Semberija` i premijera predstave `Komedija ometena u razvoju`- istorijski su događaj za Bijeljinu. O prvencu nam priča,s neskrivenom, opravdanom radošću, upravnik teatra `Semberija` Ivan Petrović.

Pedeset treći međunarodni `Beli kros` održava se sutra, u organizaciji Atletskog kluba `21. Maj`. U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba posvećena arhitekti Aleksandru Stjepanoviću. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 11. februara- performans `Čišćenje dimnjaka`. Umetnica Una Novosel otvoriće samostalnu izložbu slika večeras u Galeriji ULUS. `Ljubavni vremeplov`- kabare o ljubavima srpskih velikana, u dramatizaciji i režiji Vesne Stanković, na repertoaru je 14. februara. Beležimo i brojne aktivnosti Udruženja `Tačka susretanja` iz Vršca, muzički matine `KotorArt Trija` na `Kolarcu`, trostruki album povodom dve decenije autorskog rada gitariste Vladana Paje Vučkovića, čućemo i Minju Subotu, jednog od dobitnika `Vukove nagrade`. Big Bend RTS-a u sredu, 12. februara održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncert pod nazivom `SAD Džez ambasadori`

Dom omladine Beograda i Opera i Teatar `Madlenijanum` obradovaće naše slušaoce kartama za fina kulturna dešavanja, a vitez kulinarstva Milijan Stojanić novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Pratimo aktuelna dešavanja iz domaćeg i međunarodnog sporta, iz sveta kulture, javnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво