Borelj "Nadam se skoroj obnovi dijaloga Beograda i Prištine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom diplomatije EU Đuzepom Boreljom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Borelj je poručio da je Srbija ključni partner Evropskoj uniji i da ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji. Istakao je da će, kada dijalog Beograda i Prištine opet bude pokrenut, Evropska unija morati snažnije da se angažuje nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

"Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da EU nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu onoliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga", rekao je Borelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je sa Đuzepom Boreljom imao iskrene i otvorene razgovore. Naveo je da je Borelj ponovio ono što je EU u bezbroj navrata govorila - bez rešenja u dijalogu, evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna.

"Zato moramo da radimo na kompromisnim rešenjima", naveo je Vučić koji je istakao da je za to šansa pre nekoliko godina postojala, ali da je gotovo svaka ideja ubijena. Srbija je i pored toga spremna da razgovara sa Prištinom o svim suštinskim temama, po ukidanju takse - kaže Vučić.

On je podsetio da je prošlo 2480 dana od Briselskog sporazuma, i kako Zajednica srpskih opština nije formirana. Mi smo svoje ispunili, a drugi svoju jedinu obavezu nisu, rekao je Vučić.

Zbog koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou. Vanrednu situaciju proglasila je danas i Italija nakon tri potvrđena slučaja. Prema poslednjim podacima iz Kine, inficirano je skoro 10 hiljada ljudi.

Šef Svetske zdravstvene ogranizacije u Beogradu Marijan Ivanuša izjavio je da vanredna situacija na globalnom nivou zbog novog korona virusa nema direktne posledice za Srbiju i da se naša zemlja dobro pripremila za moguću pojavu virusa. Objašnjava da ta mera Svetske zdravstvene organizacije ima za cilj da se međunarodna zajednica i donatori ujedine i pomognu onim zemljama koje nemaju razvijen sistem i koje se do sada nisu spremile na moguću pojavu virusa.

Velika Britanija u ponoć napušta Evropsku uniju i postaje prva zemlja u istoriji koja je napustila evropsku porodicu. Tim povodom planirane su razne manifestacije, među njima i ceremonija spuštanja zastave Ujedinjenog Kraljevstva ispred sedišta Parlamenta u Briselu. Tokom 11 meseci tranzicije Britanija će nastaviti da doprinosi budžetu evropskog bloka, a trgovinska razmena sa Unijom teći će bez uvođenja dodatnih troškova i provera, do donošenja zajedničkog trgovinskog sporazuma do kraja godine.

U Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvana. Aktivisti upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Ove godine, održava se pod sloganom „Život bez duvana - za bolju budućnost novih generacija". Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da upotreba duvanskih proizvoda, godišnje u svetu, odnese više od osam miliona života.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво