Evropska komisija: rast BDP-a Srbije pogurao ekonomiju Zapadnog Balkana

Snažan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije pogurao je rast ekonomije Zapadnog Balkana, koja je bila posustala 2018. godine, ocenila je Evropska komisija u najnovijem izveštaju o privrednim kretanjima u zemljama kandidatima za članstvo u Uniji. "Srbija, najveća privreda u regionu, ostvarila je najveće ubrzanje godišnjeg rasta BDP-a, sa 2,9 procenata u drugom kvartalu na 4,8 odsto u trećem kvartalu", konstatuje Evropska komisija. Takvom ubrzanju uglavnom je, kako se navodi, doprinelo snažno povećanje investicija. Komisija je zadržala projekcije rasta srpske ekonomije za 2020. i 2021. godinu na 3,8 procenata i 3,7 odsto, koliko je predviđala i u svojim jesenjim prognozama.

Šef diplomatije Evropske unije Đuzep Borelj stiže u prvu zvaničnu posetu regionu. Najpre dolazi u Prištinu, a sutra stiže u Beograd. Borelj kaže da njegova poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost Brisela perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Pred posetu Srbiji, Borelj kaže da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini .

„Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda", kaže Borelj u intervjuu za Tanjug. Naglašava da EU i Srbija, kao i region, imaju zajedničku budućnost i vrlo jasan interes za jačanje saradnje u bezbednosti, ekonomiji i spoljnoj politici.

„Za mene lično i za Evropsku komisiju, EU pesrpektiva Srbije i Zapadnog Balkana je prioritet. Sa svoje strane, Srbija mora da zadrži kurs EU reformi, što bi joj omogućilo da brže napreduje u pristupnim pregovorima",kaže Borelj u intervjuu Tanjugu.

Od posledica koronavirusa, u Kini je dosad umrlo 170 ljudi, a obolelo više od 7 700, potvrdili su kineski zdravstveni zvaničnici, prenosi Rojters. Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su u Indiji i na Filipinima. Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije ponovo će se danas sastati, treći put ove nedelje,radi procene da li novi virus predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su ga francuske vlasti obavestile da će tri naša državljana iz Vuhana najverovatnije biti prevezena avionom koji će poslati Pariz.

"Od ukupno pet Srba iz Vuhana, jedan se već vratio, dok su još troje izrazili želju da se vrate. Preostali državanin Srbije želi da ostane u Vuhanu", kaže Dačić.

Kako je dodao, Ministarstvu spoljnih poslova javio se još jedan srpski državljanin koji se nalazi na 150 kilometara od Vuhana. Dačić je naveo da zasad još nema rezlutata testa koronavirusa za našu državljanku koja se nalazi u bolnici u Indiji. Rekao je da se očekuje da rezultati testa budu gotovi danas.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво