Kineski naučnici razvijaju vakcinu protiv koronavirusa

U Kini je do sada od korona virusa umrlo 56 ljudi, a u svetu obolelo oko 2 hiljade, najviše u Kini. U toj zemlji je u karantinu 56 miliona ljudi. Prvi slučajevi potvrđeni su u Kanadi, Australiji i Maleziji. U Evropi su 3 zaražene osobe registrovane u Francuskoj. Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv korona virusa, objavio je Čajna dejli. Navodi se da su naučnici centra uspešno izolovali virus, i rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj infekcije novim korona virusom. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je za RTS da se posumnjalo na jedan slučaj putnika iz Kine koji se sam javio, ali je testiranjem utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji. Lončar je podsetio da je uveden broj telefona 064 89 45 235 za građane koji dolaze iz područja zahvaćenih korona virusom. Apelovao je da se ne izaziva panika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Beograd pozdravlja američki predlog za bolju ekonomsku saradnju sa Prištinom, ali to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti južne pokrajine. Đurić je u našoj emisiji Sedmica ponovio da je Beograd spreman za dijalog. Dodao je kako želi da se pažnja usmeri na olakšavanje komunikacije među ljudima, poput avio-linije Beograd - Priština. Najavio je da sutra počinju razgovori o železničkom saobraćaju. Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da se taj saobraćaj obnovi, jer u okolini Prištine živi oko 20 hiljada Srba, a u Sirinićkoj župi i Kosovskom Pomoravlju oko 35 hiljada.

Skup podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji održava se u Beogradu. Molitvena povorka kretala se iz Zemuna ka novobeogradskom Hramu Svetog Simeona Mirotočivog gde se služi moleban. Na čelu povorke nošeni su transparenti: "Crna Gora mila uvek s nama bila" i "Svetinje ne damo".

Kako navode organizatori, litijom i molebanom šalje se podrška srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Litije širom Crne Gore, Srbije i regiona održavaju se mesec dana, tačnije od 27. decembra kada je usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Broj žrtava snažnog zemljotresa, koji je preksinoć pogodio Tursku porastao je na 31, a spasioci pokušavaju da iz ruševina izvuku možda preživele. Povređeno je više od  1600 ljudi. Epicentar zemljotresa, magnitude 6,9 stepeni Rihtera, bio je u provinciji Elazig. Usledilo je više od 700 naknadnih potresa u istoj provinciji.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво