Princeza partera

Iva Zimonjić-Marković je jedna od najuspešnijih osoba u svetu ritmičke gimnastike na ovim prostorima. Bila je petostruki prvak države, učesnica brojnih evropskih i svetskih prvenstava, kao i brojnih međunarodnih turnira, sa kojih je neretko donosila trofeje i priznanja. Ostala je u svetu sporta, duže vreme kao trener radila u GK `Ritam`, da bi pre dve godine otvorila svoju školu koja se zove, kratko i jasno- `Iva`. Kao zaljubljenik u crno-bele boje, obradovala se  obnavljanju gimnastičkog kluba `Partizan`, pa i na tom polju trenutno daje sve od sebe. Majka je dvoje dece, ali o izlasku iz dvorane ne razmišlja, naprotiv- radi na stvaranju novih asova u ovom sportu, koji kod nas tek treba da doživi omasovljenje i punu afirmaciju.

I naredna gošća iz sveta sporta takođe je ostvarena na svim poljima, uspešna je u sportu, ima dvoje divne dece, pažljiva je supruga košarkaša Novice Veličkovića. Ljubiteljima odbojke Vanja Matić je dobro poznata, igrala je u više domaćih superligaških klubova, potom i nekoliko godina u inostranstvu, a nagrade su prosto počele da pljušte kada se posvetila bič-voleju, odbojka na pesku joj je donela dosta značajnih nagrada, s ponoso je branila boje našeg državnog tima. Nedavno se oprostila od odbojkaške mreže, ali ne i od sporta. Posvetila se polumaratonu, odmah postigla nekoliko rezultata vrednih divljenja, a izuzetno je aktivna u svetu fitnesa. Eto još jedne gošće, dakle, s kojom možemo opušteno da pričamo na razne teme, pre svega o lepoti bavljenja sportom i zbog čega je bitno da to mališani i njihovi roditelji znaju na vreme.

I Vanjuška Martinović uspešna je i na privatnom i na profesionalnom planu- obožava majčinske dužnosti, ali i one koje ima kao direktorka Muzičke škole `Stanković`, koju je nakada i sama pohađala, učeći i diveći se lepotama muziciranja na klaviru. Godine predanog rada dovele su je, potom do mesta šefa klavirskog odseka, zatim do pomoćnika direktora i evo je sada na poziciji prve dame renomirane ustanove, i to- gle čuda!- kao prva žena koja je na čelu škole za njenih 108 g. postojanja. Vanjuška će nam objasniti kako i koliko muzika oplemenjuje, kako je lepo mališane izvesti na pravi put, kako od njih napraviti dobre muzičare i istovremeno kvalitetne, ispravne ljude. Pohvaliće nam se, verujemo, i novim klavirom koga je Muzička škola `Stanković` dobila posle bezmalo pola veka.

Dok naši najbolji vaterpolisti vode borbu za što bolji plasman na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, nagoveštavamo lepu i svetlu budućnost jednog od naših najtrofejnijih sportova. Podesećamo da su mladi igrači na Svetskom šampionatu u Kuvajtu, predvođeni selektorom Urošem Stevanovićem, postigli sjajan uspeh, osvajanjem srebrne medalje. Mladi "delfini", inače, nastupili su na planetarnoj smotri u znatno mlađem sastavu od konkurenata i zauzeli drugo mesto, posle poraza od aktuelnog evropskog prvaka,selekcije Grčke. Naša reprezentacija je nastavila sjajan kontinuitet osvajanja medalja na juniorskim prvenstvima sveta- na postolju je završavala poslednjih šest turnira, počev od Šibenika 2009.godine.U gostima su nam ovog popodneva Kristijan Fris, Vasilije Martinović i Marko Radović.

Kao i svake subote, i ove-pored sporta- pratimo dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. U biblioteci `Milutin Bojić` u Beogradu sinoć je svoju novu knjigu `Lirsko kopile i babe-tetke` predstavila Biljana Milovanović-Živak. `Globalni ambasador` tehno muzike Marko Karola iduće subote gostuje ponovo u našem glavnom gradu, i to u `Hangaru` u Luci Beograd. Od 29. januara do 2. debruara u `Kombank dvorani` održava se drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma. Klub ljubitelja plesa 31. januara organizuje Svetosavski bal. Premijera predstave `Lavina` izvedena je na sceni `Puls teatra` u Lazarevcu- o ovom komadu, rađenom po delu turskog pisca Tundžera Dudženolua, govori reditelj Stevan Bodroža. Posle deceniju i po, mjuzikl `Cigani lete u nebo` dobija novu- Radu. Od narednog meseca, u alternaciji, ovu ulogu na sceni Pozorišta na Terazijama tumačiće Miona Marković i naša sagovornica Olivera Bacić, koju tv gledaoci pamte i kao lepu Jelu iz serije `Komšije`

KUD `Branko Cvetković` ima koncert u ponedeljak u Ustanovi kulture `Vuk Karadžić`. Na repertoaru Doma kuklture u Gračanici- nekoliko interesantnih dešavanja. U sredu je izvedena premijera predstave `Sirano`, potom i prva repriza u Domu kulture `Stari Kolašin` u Zubinom Potoku. `Fabrika lutaka`, prva dečja baletska predstava baletske škole Gračanica, biće izvedena danas u 18 časova, u koreografiji i režiji nastavnika baleta ove škole i studenta prve godine Instituta za umetničku igru Nikole Koraća. Tribina `Bitka na Sutjesci-najpresudnija bitka NOB-a` i izložba `Za mene nije postojao drugačiji izbor` zakazani su za utorak, 28. januar u Kulturnom centru Zrenjanina. Prekjuče je održana konferencija za medije, u povodu premijere operete `Vesela udovica`, Franca Lehara, u zdanju Opere i Teatra `Madlenijanum`.

Izložba `Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu`, auora Branislava Milića, otvorena je sinoć u Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. U znak sećanja na velikog umetnika, profesora Momčila Antonovića, postavljena je izložba njegovih slika, crteža i akvarela u `Galeriji 73` na Banovom brdu, zahvaljujući trudu njegovih autora, takođe umetnika, od kojih za našu emisiju govori Rajko R. Karišić. `Žudnja u nitima`- naziv je izložbe u galeriji Singidunum, o njoj govori autorka Maria Bramasole. Program za 2020. godinu u KC `Grad` započinje izložbom pod nazivom `Početak`. Predstava `Ujka Vanja`, nastala u koprodukciji sa NP `Sterija` iz Vršca, premijerno je izvedena pred beogradskom publikom, na sceni `Ateljea 212`, o čemu nam priča nosilac glavne uloge Nemanja Oliverić. Prvog februara na Jahorini se održava premijerni turnir u odbojci na snegu. Čućemo i Darka Radomirovića, nekadašnjeg istaknutog atletičara, sada čelnog čoveka saveza, nosioca svih aktivnosti kada je u pitanju `kraljica sportova` na Kosovu i Metohiji. 

I ove subote, kao i u proteklih skoro 14 godina, čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Nagrade redovnim slušaocima daruju Dom omladine Beograda, Opera i Teatar `Madlenijanum`, `Akademija 28` i Muzička kuća `Jugoton`, koja se nalazi u Nušićevoj ulici 27 u Beogradu. Pratićemo aktuelna dešavanja iz svih oblasti sveta koji nas okružuje, uključujući i rezultate važnijih evropskih fudbalskih šampionata, kao i velika takmičenja u vaterpolu, tenisu, rukometu, stonom tenisu...


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво