28. godina Republike Srpske

Republika Srpska obeležava 9. januar, Dan republike. Proslava je počela liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je predvodio patrijarh Irinej. U Palati Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović uručila je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, među kojima je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. U podne je glavnom banjalučkom ulicom u svečanom defileu pod motom „Za sva vremena", prošlo 2 hiljade 400 pripadnika policije u ešalonima i civilnog sektora. Proslavi 28 godina postojanja Republike Srpske prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan Republike i poručio da će Srbija, kao iskren prijatelj, biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama Srpske. Vučić je naveo da će Srbija uvek voleti i podržavati Republiku Srpsku, istovremeno poštujući integritet Bosne i Hercegovine. „Nadam se da ćemo ekonomsku i svaku drugu saradnju i dalje razvijati na obostranu dobrobit i negovati neraskidive kulturne i duhovne veze, čuvajući jedinstveni identitet srpskog naroda. "Živela Srbija! Živela Srpska!", navodi se u čestitki predsednika Vučića.

U Leposaviću je, noćas, pola sata posle ponoći, zapaljen automobil člana Predsedništva Srpske liste Slavka Simića. Nema povređenih, a u trenutku eksplozije Simić nije bio u Leposaviću. Istraga je u toku. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je paljenje automobila Slavka Simića kukavički akt onih koji veruju da se time može obeshrabriti srpski narod na Kosmetu u borbi za svoja prava i opstanak. Đurić poziva predstavnike Srpske liste na uzdržanost, koju su i do sada pokazali u svim teškim i izazovnim situacijama, jer se, kako kaže, bitka vodi i biće dobijena strpljenjem i mudrošću.

Iran je završio osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ukoliko ne bude američke agresije, rekao je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči. Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri UN Keli Kraft saopštila je da je Vašington već poslao Savetu bezbednosti pismo u kojem se navodi da su spremni na pregovore sa Teheranom, bez ikakvih preduslova, kako bi se smanjile tenzije u regionu.

Ministarstvo kulture i informisanja oštro je osudilo današnje naslovne strane pojedinih tabloida, koje prenose navodne izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o otmici 12-godišnje devojčice. Ministarstvo ocenjuje da je takvo izveštavanje "dno medijskog nemorala i bestidnosti" i da su pređene granice neljudskog postupanja prema maloletnom licu i roditeljima. Najavljuje se preduzimanje mera iz nadležnosti ministartstva i očekuje brza i odlučna reakcija Javnog tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije osuđuje današnje naslovne strane "Srpskog telegrafa" i "Informera" kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom, ističe se u saopštenju. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da naslovne strane tabloida prelaze sve granice profesionalne etike i najgublje krše prava deteta. "To može imati štetne posledice na njen razvoj i odrastanje, naročito u manjim sredinama gde dete ostaje obeleženo za ceo život", navela je poverenica.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво