Читај ми!

Zabavnik

Jutro je bilo hladno, decembarsko. Jedan mlađi čovek sa kačketom, sasvim neupadljivo odeven, s koferom u ruci, stao je ukraj jedne od najprometnijih stanica vašingtonskog metroa L’Enfant. Godina je bila 2007. a moglo je sve to biti bilo kad. Ljudi su prolazili, mahom u žurbi vodili decu u obdanište i strahovali da ne zakasne na posao. Bila je gužva, kao i obično i gotovo niko nije obraćao pažnju na čoveka koji je iz kofera izvadio violinu i počeo da svira.

Stanicom metroa počeli su da se razležu najlepši zvuci ikad napisani za violinu - Bahova Druga partita u D molu za solo violinu, potom Šubertova "Ave Maria", ponovo Bah... i tako narednih 45 minuta.

Posle prva tri minuta muziciranja, jedan čovek je usporio hod, zastao na trenutak, a onda produžio dalje, da stigne na voz koji je upravo ulazio u stanicu. Minut kasnije, jedna žena je ubacila dolar napojnice muzičaru, ali nije zastala da odsluša njegovo sviranje. Prolazili su minuti...

Ima jedna čuvena gimnazija u Beogradu koja je 80' godina prošlog veka, a moguće i ranije, gimnaziste dostojanstveno uvela u svet persiranja. Znali su oni i dotad kome treba reći Vi i zašto, ali nisu znali da su dorasli tome da i oni nekome postanu Vi. I to nekom starijem, i to još profesoru, i to ne jednom, nego gotovo svima. U toj beogradskoj gimnaziji profesori su gimnazistima persirali, a gimnazisti, prvo nesnađeni u pažnji, šepurili su se ko mladi paunovi i dolazili kući s prvim utiskom iz nove škole - postali su Vi.

"Plavi automobil - velika senzacija u Beogradu", godina je 1930, leto. Jul mesec.

Iskićene beogradske ulice dobile su jednog retkog gosta - zabeleženo je u časopisu Radio Beograd. Veliki plavi Simens-Telefunken svirajući automobil krstari beogradskim ulicama, i svira omiljene pesme na opšte zadovoljstvo građanstva. Iznenađeni pojavom muzike na ulici, okreću se građani na sve strane, tražeći pogedom neku vojnu muziku ili koji veliki hor, ali njihovo je iznenađenje još veće kad ugledaju automobil koji im se približava s omiljenim zvucima. Radoznali svet pojavljuje se na prozorima, a deca neumorno trče za "putujućom muzikom".

Urednik i voditelj Mirjana Blažić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво