Novosti dana

Građani Srbije dočekali su 2020. godinu na trgovima, u ugostiteljskim objektima i u svojim domovima uz najlepše želje. U prestonici, kao i u mnogim gradovima, organizovan je svečani doček na trgovima uz muzički program. Stanovnike Beograda i sve njegove goste u novu godinu uvela je Lepa Brena. Prvi put do sada, Beograđani su za doček Nove godine mogli da vide spektakularan vatromet i iznad reke Save, ispaljen iz parka Republike Srpske.

U Novom Sadu građani su u 2020. ušli uz Bajagu. Na Zlatiboru u snežnoj i prazničnoj atmosferi veselilo se u hotelima a na prepunom Kraljevom trgu u Novu godinu ušlo se sa trubačima iz Sirogojna. Zlatibor je ugostio više od 50.000 ljudi. Nišlije je zabavljao Željko Samardžić, a Čačani su u Novu godinu ušli uz zvuke roka i vatromet u ponoć a nastupilo je Atomsko sklonište.

Veselo je bilo i u drugim gradovima, a mnogi su slavili i porodično u svojim domovima.

Slavlje se u mnogim gradovima nastavlja i tokom 1. januara - takozvana repriza. U Beogradu se tradicionalno organizuje manifestacija "Ulica otvorenog srca".

U svetskim metropolama, Nova godina dočekana je uz vatromet, muziku i zabave na otvorenom. U Parizu su građani, na veselja, išli, peške, biciklima ili skuterima, s obzirom na to da metro ne radi zbog štrajka sindikata francuskih železnica. U Rimu se gradjanima i turistima na Trgu Svetog Petra obratio Papa Franja, koji je pozvao okupljene da, u Novoj godini, pokažu više solidarnost i da "grade mostove, ne zidove". Rusija je u Novu godinu ušla uz obraćanje predsednika Vladimira Putina, koji je gradjane pozvao da u narednoj godini rade zajedno.

U Pjongjangu je severnokorejski lider Kim Džongun na kraju zasedanja vladajuće Radničke partije objavio kraj moratorijuma na testiranje nuklearnih i raketa dugog dometa. Najavio je i nastavak razvoja oružja za nuklearno odvraćanje. Američki predsednik Donald Tramp smatra da je severnokorejski lider čovek od reči i da je u Singapuru na samitu potpisao sporazum o denuklearizaciji.

Penzionerima su od danas uvećane penzije za 5,4 odsto, tako da će povećanje na penzionom čeku ići od oko 540 dinara do 7.130 dinara. Od danas, naime, počinje da važi indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво